Homelokalne vestiKulturni kafe za kulturu susreta

Kulturni kafe za kulturu susreta

U sredu 22. maja u prostorijama Pastoralnog centra Papa Ivan Dobri, u organizaciji Pokreta fokolara, Instituta za studije kulture i hrišćanstva i Kulturnog društva „Gajret“ iz Beograda održano je prvo u nizu od tri večeri u okviru projekta „Kulturni Kafe“.

Ideja Kulturnog kafea je nastala iz dugogodišnje saradnje ali i rada i plana Instituta za studije kulture i hrišćanstva, misije čitavog tima ali i načina života svakog od nas – kao dijaloga sa drugim, drugačijim, svojim, istim i kako god opisali, najednostavnije – Čovekom“, istakla je Danijela Marković, pravoslavni teolog iz Instituta za studije kulture i hrišćasntva kao početnu ideju i zamisao samog projekta.

Prisutnima se ovom prilikom obratio i ataše za kulturu ambasade Islamske Republike Iran u Srbiji, direktor Iranskog kulturnog centra Amir Purpezešk.

Tema prvog susreta bila je Verski identitet, a posetioci su ovom prilikom u Kulturnom kafeu mogli da čuju Amru Halilović, koja je posetioce uvela u ovu temu. „Kultura je osnovni činilac jednog duruštva, jedno društvo trajaće sve dok bude trajala njegova kultura, generacije se mogu menjati ali sve dok kroz vene članova društva bude tekla ta specifična kultura u njima će postojati jedinstven socijalni i kulturni identitet. Religiju kao sastavni deo kulturnog identiteta treba posmatrati isključivo na taj način“, istakla je Amra na početku.

Kao predstavnik Pokreta fokolara, Ištvan Mesaroš, je u uvodnom delu rekao nešto više o samom projektu, istakavši da je njegov osnovni cilj „naš doprinos ovom svetu koji luta, tražeći slobodu, sreću i mir je upravo svedočenje o Bogu, Njegovoj ljubavi“.

Kako i sam naziv ovog projekta govori, u ambijentu kafea uz po koju šoljicu kafe, čaja ili soka usledio je i spontani razgovor u vidu razmene iskustava ali i kao način boljeg upoznavanja drugih kultura i tradicija.

Projekat se realizuje uz podršku Uprave za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama.

Važno je istaći da je ovo samo prvi u nizu susreta sa ovakvom tematikom, kako je Danijela Marković istakla dve naredne teme koje će biti obrađene u Kulturnom kafeu su  Duhovno zdravlje i Duhovne vrednosti, takođe će se i lokacija menjati pa će svi zaiteresovani imati priliku da budu gosti i islamske zajednice u Kulturnom kafeu koji će se održati i kod njih ali i u Kulturnom kafeu koji će biti organizovan u nekom parohisjkom domu ili porti pravoslavne crkve ili manastira.

 

Marija Antonela Kanelić

 

FOLLOW US ON: