HomevestiLiturgijska slavlja pape Franje u Velikom tjednu

Liturgijska slavlja pape Franje u Velikom tjednu

Tiskovni ured Svete Stolice je u utorak, 23. marta, objavio program uskrsnih slavlja u Vatikanu, uz ograničenja koja nalažu epidemiološke mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Papa Franjo će najveći kršćanski blagdan slaviti u bazilici svetoga Petra s vrlo ograničenim dopuštenim brojem vjernika. Uskrsno će bdijenje početi u poslijepodnevnim satima zbog policijskoga sata koji u Italiji počinje u 22.00 sata, a uskrsna se misa, nagovor i blagoslov pape Franje „Urbi et orbi“ (Gradu i svijetu) neće slaviti na Trgu svetoga Petra, nego u prednjem dijelu bazilike.

Ostala će slavlja Velikoga tjedna i uskrsnoga vremena, zbog kojih su do 2019. godine u Vatikan dolazile tisuće hodočasnika, biti jako ograničena. Zbog toga je i članovima Diplomatskoga zbora, ovjerovljenom pri Svetoj Stolici, priopćeno da njihova nazočnost nije predviđena. Sveti Otac će Veliki tjedan započeti misom na oltaru katedre svetoga Petra na Cvjetnicu, u nedjelju 28. ožujka, u 10 sati i 30 minuta, bez svečane procesije u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem.

Na Veliki četvrtak, 1. aprila, Papa će u 10.00 sati slaviti Misu posvete ulja u uskom krugu svećenika rimske biskupije, no neće predvoditi Misu Večere Gospodnje koju je prošle godine predvodio u koru bazilike bez obreda pranja nogu. Naime, ove je godine najavljeno da će misu u bazilici, u 18.00 sati, predvoditi dekan Kardinalskoga zbora, kardinal Giovanni Battista Re.

Na Veliki petak, 2. aprila, papa Franjo će predvoditi obred muke i klanjanja križu u 18.00 sati, a tradicionalni Križni put iz Koloseuma bit će premješten, kao i prošle godine, na Trg svetoga Petra i počet će u 21.00 sat, bez sudjelovanja hodočasnika. Uskrsno bdijenje na Veliku subotu, 3. aprila, počet će u 19 sati i 30 minuta te završiti pola sata prije početka policijskog sata. Molitvu Kraljice neba na Uskrsni ponedjeljak, 4. aprila, Sveti Otac će predvoditi iz biblioteke Apostolske palače, a nju će kao i sva druga slavlja izravno putem interneta prenositi Vatican News. Dan mladih na biskupijskoj razini koji se, u Italiji, uobičajeno slavi na Cvjetnicu, odgođen je za 21. novembra.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: