HomevestiLjudsko bratstvo – pomoć iz Abu Dhabija za stanovništvo Amazonije

Ljudsko bratstvo – pomoć iz Abu Dhabija za stanovništvo Amazonije

Papa Franjo i šeik Mohamed Bin Zayed, princ Abu Dhabija

Šeik Mohamed bin Zayed, princ Abu Dhabija, odazvao se na poziv pape Franje da pomogne najsiromašnijim narodima u svijetu, te je danas u Amazoniju poslao 50 tona zdravstvenog i higijenskog materijala.

U zračnom prometu koji je ograničen zbog bolesti Covid-19, otvara se novi put solidarnosti koji povezuje Abu Dhabi, Ujedinjene Arapske Emirate i Limu, u Peruu. Naime, ovih dana je zrakoplov s 50 tona humanitarne pomoći krenuo u tu južnoameričku zemlju. Zapravo, njegovo je konačno odredište Iquitos, grad s 400.000 stanovnika, smješten u Amazonskoj prašumi, u zaljevu rijeke Amazonije. Zrakoplov prevozi koristan materijal za obuzdavanje širenja pandemije koja u Južnoj Americi ima svoj novi globalni epicentar. Mjesne Crkve razvrstat će maske, rukavice, medicinski kisik i hranu. Dio će biti namijenjen zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, a ostalo će se podijeliti obiteljima na tom području.

Inicijativa je pokrenuta u suradnji s Papinskom zakladom „Gravissimum Educationis“ koja djeluje pri Kongregaciji Svete Stolice za katoličko obrazovanje. Šeik Mohamed bin Zayed, princ Abu Dhabija, odazvao se na poziv pape Franje da pomogne najsiromašnijim narodima u svijetu, darujući im zdravstveni i higijenski materijal. Ta je suradnja u skladu s Dokumentom o ljudskom bratstvu za suživot i svjetski mir koji su u Abu Dhabiju prilikom Papina posjeta potpisali veliki imam sveučilišta Al-Azhar, Al-Tayyib i papa Franjo.

Cijele se nacije ne suočavaju samo s pandemijom, nego i sa siromaštvom koje je zatvaranje područja i granica samo pogoršalo – rekao je monsinjor Guy-Réal Thivierge, glavni tajnik Zaklade i istaknuo – U toj je situaciji njihov prioritet preživjeti. Zato moramo najprije zadovoljiti njihove osnovne potrebe za hranom, zdravstvenim i higijenskim materijalom, potom one obrazovne. To je pristup koji otvara put cjelovitom obrazovanju.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: