“Lux spei”

Razmišljanje nadbiskupa Hočevara za uvodnik u novom broju Blagovesti

Svi mi rado ponavljamo riječi »Kratko i slatko!« Živimo, naime, u vremenu u kojem smo neprestano i sa svih strana bombardirani brojnim riječima. A na svakom čošku naših gradova ‒ kiosci. U njima se za prva mjesta guraju različite novine, časopisi. Na njihovim se stranicama odvija veliko takmičenje u senzacionalizmu. Ako senzacija nema u dnevnom životu, stvaraju ih novinari. Čini se kao da su baš posvuda skrivene kamere… Da, naši parlamenti donose sve više zakona o zaštiti naših osobnih podataka, ali i kreativni pisci članaka postaju sve kreativniji.

Ono što je prije šesnaest stoljeća ponavljao papa Grgur Veliki, trebalo bi se oriti preko svih razglasa svijeta: »Kršćanine – pa i ti, čovječe – otkrij svoje dostojanstvo!« Ne daj se ušutkati ni pred kojim medijem, neka te ne uplaše nikakve konvencije – pa čak ni ta Istanbulska!

Da, brate i sestro! Otkrivaj svoje dostojanstvo i pomozi ga otkriti i drugima. Moram pred Bogom priznati, dragi čitatelji Blagovesti, da me je iznimno razveselila vaša tako brojna prisutnost u Narodnoj biblioteci na dan predstavljanja knjige Predeli verovanja... Uslijedili su i mnogi telefonski pozivi, zahvale i priznanja. O tome govorim samo zato što vjerujem da ste tako pokazali da ste bića nade. Da vas svaka nada obogaćuje i razveseljuje…

Knjiga Predeli verovanja… svjedoči da me je nada uvijek vodila i baš nikad me nije posramila, nikad razočarala. U tom duhu želim »kratko i slatko« predstaviti naše velike nacrte.

Naime, sad moramo zajedno upaliti Svjetlo nade – Lux spei. To je naš zajednički nacrt koji se rađao iz niza naših dosadašnjih traganja. Iskreno smo slavili 80. i 90. obljetnicu ponovnog uspostavljanja naše Nadbiskupije. Ojačalo nas je mukotrpno, no na koncu vrlo uspješno slavlje 1700. obljetnice Milanskoga edikta u Nišu. Poslije korjenite obnove naše Kuće Nadbiskupije, rađale su se premnoge knjige, nova crkva u Smederevu, nova župa u Jagodini zajedno s novim domom Caritasa u Aleksincu…

Ali taj plamen »svjetlosti nade« želi – po Božjoj dobroti i Božjoj providnosti – i dalje rasti i znatno se uvećati. Obilježavanjem stote obljetnice završetka Prvoga svjetskoga rata htjeli bismo u cjelini obnoviti župnu zajednicu Krista Kralja u Beogradu i sve prostorije gdje se ona susreće. Tu gdje se zapalio strašan svjetski rat, tu treba upaliti »svjetlo nade« za svu Europu; tu treba procvasti proljeće za našu Nadbiskupiju, pa i našu zemlju u cjelini.

Bogorodica Djeva jest, bila je i bit će i »Mater Europae« – majka našega kontinenta.

U sinodalnom smo procesu. U Beograd dolazi sve više hodočasnika, pa i turista. Oni žele – na tom mostu Istoka i Zapada – otkrivati nužnost, blagoslov i nadu ekumenizma. Naš Marianum (Hadži Milentijeva 75, Beograd) već dosad je u tom duhu izgrađivala snaga Božje Promisli… Sad trebamo i mi dati svoj značajan doprinos.

Tako je i u župama Sv. Josipa u Kragujevcu i Sv. Ane u Šapcu. Sveci koji su tako izrazito sudjelovali u zemaljskom rođenju Božjega Sina – sv. Ana i sv. Josip – zacijelo stoje i nama na pomoć.

Braćo i sestre, dosadašnjim riječima kratko sam vas uveo u veliki projekt: Lux speisvjetlo nade.

Baš svakoga od vas, dragi čitatelji, pozivam, molim i zaklinjem: pridruži nam se, upali »svjetlo nade«. Kako? Moli se za te uzvišene nakane. Potraži dobrotvore. Pomisli što bi značilo to kad bi svaki stanovnik našega grada Beograda darovao samo jedan euro. A kamoli svi stanovnici Srbije…! Pa onda naši poznanici i prijatelji u drugim zemljama. Potražimo ih zajedno! Ponudimo svima našu Blagovest.

Za blagdane Sv. Petra i Pavla, Sv. Braće Ćirila i Metoda kao i povodom događaja svećeničkog ređenja, iskreno te pozivam: uvećaj Svjetlo nade – Lux spei.

S tobom se moli i nada

† Stanislav,

nadbiskup

 

(kmc)

FOLLOW US ON: