HomevestiMALI DOM (St. Anthony’s Small Home)

MALI DOM (St. Anthony’s Small Home)

Nedavno smo objavili intervju s misionarom fra Mirom Babićem koji djeluje u Keniji. Ovoga puta vam predlažemo da pročitate njegovu priču o MALOME DOMU…

Uz pastoralni rad fra Miro Babić posebno se posvetio odgoju i obrazovanju najmlađih koji žive u vrlo teškim uvjetima – vodi sirotište za bolesnu, odbačenu djecu i siročad Mali dom. Da čujemo njegovu priču.

Osim naziva, ništa u Malome domu, sirotištu sv. Ante, nije malo, jer je to veliki dom prepun ljubavi u kojem su mjesto za dostojanstveni život pronašla bolesna djeca bez roditeljske skrbi. U Malome domu žive djeca s epilepsijom, dječjom paralizom, autizmom, s posljedicama tuberkuloze i intelektualnim poteškoćama. Razlozi zašto su ovdje su zaštita, sigurnost i obrazovanje, jer radi se o napuštenoj, ranjivoj djeci kojoj je nužno usaditi životne vještine i osigurati im razvoj zdravih navika. Mnoga su se djeca prije dolaska u Mali dom suočila s nekim fizičkim ili emocionalnim izazovima ‒ znamo kako su traume (pogotovo dječje) i strah univerzalni osjećaji, a kad su uzrokovani gubitkom roditelja ili je okruženje u kojem su djeca rođena bilo vrlo loše i nije im se mogao osigurati dobar razvoj, njihove su prilike iznimno teške ‒ pa sam odlučio napraviti utočište upravo za njih, kako bi im se ublažila patnja i pomoglo da što lakše prebrode i pobijede sve izazove s kojima su suočeni od samog rođenja. Mnoga su djeca ovdje prvi put osjetila ljubav, prijateljstvo, sigurnost i toplinu doma.

Koliko je to u ovim teškim i surovim afričkim uvjetima moguće, posebno brinemo da svi imaju odgovarajuću zdravstvenu skrb, a posebnu pažnju posvećujemo i osiguranju njihova obrazovanja; tako oni koji su sposobni pohađaju i školu ‒ osnovnu i srednju. Trudimo se pratiti pedagoške standarde, kao i standarde brige o djeci, pa je zato velika briga usmjerena upravo na to da se zadovolje individualne potrebe svakog djeteta, jer se jedino tako može osigurati njihov potpun i skladan razvoj.

Djeca ovdje žive kao velika obitelj, imaju svoje dnevne obveze, dobivaju tri obroka dnevno. Hrane se jednostavnom prehranom, onime što jede i ostalo tamošnje stanovništvo – to su kuhani grah i kukuruz, riža, zelje i ugali (tvrdo kuhani žganci koji se jedu umjesto kruha), a meso je na stolu jednom mjesečno. Oko osnovnih potreba djece pomažu četiri žene iz sela koje zovemo »mame«.

Imamo običaj da subotom, kad nema škole i kad su dnevni raspored i ritam ‒ i njima, ali i meni ‒ malo opušteniji, zajednički pripremamo ručak. E, to je pravo zajedništvo, sklad, podjela obveza, uskakanje jednih drugima u pomoć… istinska radost postojanja! A poslije obvezno slijedi nogomet!

Mali dom izgradili smo 2009. godine, no tijekom vremena nam je postao premali. Trenutačno nam je najveći problem nedostatak smještajnih kapaciteta. Limitirani smo i ne možemo primiti više djece, a potrebe postoje. Velike su i svakodnevno nam dolaze ljudi sa zahtjevom da primimo novu djecu, a mi naprosto nemamo mjesta! Tako da bismo iduće godine, ako Bog da, započeli s proširenjem Maloga doma da možemo smjestiti što više potrebitih. Sad nemamo čak ni regularni WC, a kamoli jedan prilagođen djeci invalidima ‒ duboko se nadam da ćemo u 2020. godini početi s realizacijom i toga izuzetno potrebnog projekta.

Na primjeru Maloga doma jasno je vidljivo kako naš franjevački rad i utjecaj daleko sežu te dugoročno ulažemo u živote ove djece i mladih. S kritično siromašnom djecom surađujemo od vrlo rane dobi i podržavamo ih sve do fakulteta.

Našu misiju mogu podržati svi koji žele ‒ najprije molitveno, ali i financijski, posredstvom naše humanitarne udruge »Prijatelj Maloga doma« iz Hrvatske, ovlaštene prikupljati humanitarnu pomoć za sve projekte koje vodim u Keniji.

Sav dosadašnji rad ne bi bio moguć bez pomoći i dobrote svih naših donatora, dobročinitelja i predanih prijatelja misije. Svojim radom i odricanjem donose djeci osmijeh i radost, pomažući im u izgradnji svjetlije budućnosti, a ja ne mogu svima dovoljno zahvaliti na toj snažnoj podršci i pomoći koju svesrdno daruju.

 

Da biste olakšali život djece u Malome domu, možete se i vi uključiti u jedan od naših projekata:

  1. KUMSTVO‒ školujte dijete kako bi moglo napredovati unutar učionice i van nje. Imamo dva različita projekta kumstva:
  • Franjo ‒ kumstvo djetetu u našoj misijskoj srednjoj školi St. Francis Secondary School.
  • Ujak Ante‒ kumstvo djetetu u jednoj partnerskoj osnovnoj školi na području misije.

 

 Sv. Franjo

Kad završe osnovnu školu, ovi 14- i 15-godišnjaci i dalje su na početku. Nažalost, većina ih tu staje s obrazovanjem i vraća siromaštvu svojih obitelji bez ikakvih izgleda za bolji život. Srednja škola traje četiri godine i u Keniji se plaća. Obrazovanje djece ovdje nije besplatno, a kako se životi cijelih obitelji svode na jedva jedan dolar dnevno, vrata obrazovanja za njih su posve zatvorena. Djeci je tako u polazu uskraćeno elementarno pravo na obrazovanje i onemogućeno im je da se pokušaju izboriti za bolji život. Stoga smo organizirali srednju školu St. Francis da bismo ovoj djeci vratili dostojanstvo. To je jedina škola u ovome kraju koja omogućava srednjoškolsko obrazovanje siromašne djece, u kojoj imaju priliku učiti i školovati se. Za djecu u srednjoj školi pozivamo zainteresirane kumove. Ovdje se ne radi samo o djeci Maloga doma, nego i siromašnoj djeci s ovoga područja kojoj fra Miro preko kumova omogućava pohađanje škole.

Ujak Ante

Ovim je kumstvom moguće pomoći djetetu u jednoj od partnerskih osnovnih škola na području misije. Naime, zaštitnik Maloga doma, sveti Ante, putem kumova osigurava većem broju djece na području misije da svaki dan imaju siguran obrok. U svakoj našoj partnerskoj školi organizirali smo kuhinju kako bismo osigurali da svako dijete doista dobije siguran dnevni obrok, ali i pribor za školu i bombončić, što mu mogu omogućiti kumovi…

SUPERMARKET DOBROTE‒ to je virtualni dućan Maloga doma u kojem možete donirati za proizvode koji su nam najpotrebniji. Izaberite što nam želite pokloniti, a mi ćemo zatim preko vaše kreirane liste za kupnju moći nabaviti sve stvari koje ste ubacili u košaricu dobrote.

NARUKVICE PRIJATELJSTVA‒kožne narukvice ručno pletemo u misiji, ukrašavamo ih perlicama u živopisnim bojama i darujemo svakome tko putem donacije pomogne misiju. Svaka je narukvica ručni rad u koji su utkani snaga, izdržljivost, ljubav, odanost i jedinstvo vrijednih ruku koje se svakodnevno susreću s brojnim izazovima. U afričkoj kulturi perlice se koriste kao vid svakodnevnog ukrašavanja, ali se često i poklanjaju kao znak zahvalnosti i izraz poštovanja.

Ukoliko želite pomoći, javite nam se preko naše internetske stranice: www.malidom.com ili porukom na Facebook:  https://www.facebook.com/Malidom.Africa/.

Bog vas blagoslovio!

fra Miro Babić, OFM

(kmc)

FOLLOW US ON: