Homelokalne vestiManifestacija „Dani Patrijarha Pavla“

Manifestacija „Dani Patrijarha Pavla“

Povodom manifestacije „Dani patrijarha Pavla”, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej posetio je 21. maja 2019. Šestu beogradsku gimnaziju koju je svojevremeno (od 1938. do 1942. godine) pohađao patrijarh Pavle.

U svečanoj sali Gimnazije održana je svečana akademija na kojoj je pozdravno slovo uputio g. Rade Zejak, direktor znamenite škole osnovane 1933. godine. Prisutnima su se obratili Patrijarh srpski g. Irinej i gradonačelenk Beograda dr Zoran Radojičić.

U duhu dela i misli blaženog spomena patrijarha Pavla, marljivi đaci pripremili su akademiju u kojoj su učestvovali mešoviti hor učenika Šeste beogradske gimnazije, vokalni solista Katarina Božić i đakon Vladimir Rumenić, dok su besede u spomen patrijarhu Pavlu proizneli gimnazijalci Ana Ćurčić i Ivan Đorđević. U programu su učestvovali i dramski umetnici Nenad Ćirić i Snežana Savić.

Nagrade za najbolji literarni rad Milici Đurišić uručio je direktor gimnazije u ime Doma patrijarha Pavla. Drugonagrađena je Bojana Stošić, dok je treće mesto osvojila Milica Joksović. Patrijarh srpski g. Irinej uručio je tom prilikom nagrade za znanje i blagočešće, u vidu kompleta dela patrijarha Pavla Pitanja naše vere i statue, učenicima Luki Cvijiću i Bojani Stošić i veroučiteljici Nevenki Pjevač.

Izložbom svetlopisca Informativne službe Srpske Pravoslavne Crkve đakona Dragana S. Tanasijevića počela je manifestacija Dani patrijarha Pavla: Svetlost – ljubav – život čiji je cilj da promoviše lik i delo patrijarha Pavla i univerzalne humanističke, etičke i moralne vrednosti za koje se zalagao blaženopočivši patrijarh. Na prvom spratu Šeste beogradske gimnazije izloženo je preko tridesetak portreta patrijarha Pavla, u crno beloj tehnici, koje je u raznim pričikama sačinio svetlopisac đakon Dragan S. Tanasijević, istaknuti umetnik fotografije čiji su radovi postali sastavni deo zbirki u Srbiji i svetu. Njegove fotografije, pored toga što su dragoceni istorijski dokument o znamenitim ličnostima našeg vremena, predstavljaju i specifičan umetnički doživljaj portretisanih ličnosti. Okom vrsnog umetnika fotografskim aparatom zabeleženi su, danas istorijski, trenuci: patrijarh Pavle u molitvi, u oltaru, u pripremi svete tajne pričešća, sa mirjanim i sveštenoslužiteljima…

Svečanom sabranju prisustvovali su, pored Patrijarha i Gradonačelnika, direktor Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević sa saradnikom g. Gavrilom Grbanom, glavni sekretar Svetog Arhijerejskog Sinoda protojerej-stavrofor dr Savo Jović, predsednik Katihetskog odbora Arhiepiskopije beogradsko- karlovačke protojerej-stavrofor prof. dr Dragomir Sando, Nadbiskup beogradski g. Stanislav Hočevar i saradnici preč. Ivan Poleto, kancelar beogradske nadbiskupije i vlč. Mihael Sokol, đakon i sekretar nadbiskupa, direktor Pravoslavne gimnazije Katarina Kantakuzina iz Zagreba protojerej Slobodan Lalić, predstavnici Ministarstva prosvete, Opštine Zvezdara, Udruženja bivših đaka i profesora Šeste beogradske gimnazije…

Program manifestacije obuhvata sadržaje koje su realizovali učenici, nastavnici, kao i stručnjaci i poznavaoci lika i dela patrijarha Pavla.

(Izvor: sajt SPC-a, priredio I. P.)

FOLLOW US ON: