Homelokalne vestiMarijanska pobožnost prve subote u beogradskoj katedrali

Marijanska pobožnost prve subote u beogradskoj katedrali

I ove prve subote u mesecu, 4. februara, u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, nastavljene su tradicionalne Marijanske pobožnosti prvih subota u mesecu.
Samom euharistijskom slavlju, prethodila je molitva krunice uz prigodna razmatranja vlč. Mihaela Sokola, katedralnog župnika, rektora Marijanuma i direktora Pastoralnog centra. Nakon čega je usledilo misno slavlje koje je predvodio fra Ilija Alandžak, gvardijan i župnik župe sv. Ante u Beogradu uz koncelebraciju katedralnog župnika kao i sveštenika grada Beograda.

Prigodnu propoved uputio je predvoditelj ovog misnog slavlja, na počeku koje je naglasio svrhu okupljanja Kristovog vernog naroda, kako vernika, tako i sveštenika oko zajedničkog stola euharistije ne samo danas već svaki put, na svakoj svetoj misi a to je prinos vazmene žrtve i ispovedanje Njegovog imena. Propovednik je takođe prisutne vernike podsetio na onu “vazmenu žrtvu koju pored svega na ovaj dan posebno prinosimo” a to je ujedno i inicijalna ideja ove tradicionalne pobožnosti – duhovna i materijalna obnova kompleksa Marijanum, koja već sada rađa i daje svoje prve plodove.
“Dobrotvornost nošena zajedništvom” još jedna je od misli o kojoj je u propovedi govorio fra Ilija. Ova misao ne treba da ostane samo na izgovorenim rečima već treba da postane i životni moto svakog vernika koji “će nas voditi ne samo ove subote već i na svakom našem odlasku na svetu misu”, istakao je propovednik.
Ukoliko nošeni ovom mišlju vernici u zajedništvu, molitvom jedni za druge prinose žrtvu Bogu, ukoliko to rade srcima ispunjenim ljubavlju i istinskim poštovanjem svakoga onda će i ta prinesena žrtva Bogu zaista biti draga.
Zaključivši svoju propoved razmišljanjem o samoći, koja iako na prvi pogled izgleda zastrašujuća, kao i sama pomisao na nju, čovek jedino u samoći može da spozna svoje prave vrednosti i mogućnosti i jedino tada može biti na pravi način povezan sa Bogom.

Nakon misnog slavlja usledila je molitva litanija pred kipom Majke Božje.

Svake prve subote u mesecu vernici župa grada Beograda okupljaju se na molitvu krunice kao i zajedničko euharistijsko slavlje u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Jedinstvena molitvena nakana prve subote je duhovna, kao i materijalna obnova kompleksa Marijanum koji obuhvata samu katedralnu crkvu, Pastoralni centar – papa Ivan Dobri, dečiji vrtić Fantasy kao i župnu kuću koja je još uvek u procesu obnove. Sva milostinja tog dana, kao i kumulativne misne nakane toga dana namenjene su za obnovu Marijanuma.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: