Homelokalne vestiMarijanska pobožnost prve subote u mjesecu u katedrali

Marijanska pobožnost prve subote u mjesecu u katedrali

U subotu, 3. septembra vjernici grada Beograda okupili se u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu na pobožnost prvih subota u mjesecu. Okupljeni vjernici započeli su pobožnost molitvom krunice koju je predvodio mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit. Nakon krunice uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je također predvodio nadbiskup uz koncelebraciju vlč. Mihaela Sokola, župnika i rektora Marijanuma, kao i ostalih svećenika Beogradskog dekanata, a đakonsku službu je obavljao đakon vlč. Stipo Filipović.

Nadbiskup Hočevar se u propovijedi osvrnuo na život sv. Grgura Velikog, sveca sa izvanrednim darovima, koji je potekao iz bogate mnogobrojne rimske obitelji. Osvrnuvši se na današnje obitelji, nadbiskup Hočevar je kazao kako nam obitelj u kojoj je Grgur odrastao može biti primjer ta da obitelji danas trebaju odgajati svoju djecu u zdravom kršćanskom duhu kako bi izrasli u dobre i plemenite ljude, jer u protivnom „svjedoci smo loših događaja koji se svakodnevno događaju u obiteljima”. Nadbiskup je istakao da je jedna od karakteristika svetog Grgura koju je posjedovao bila otvorenost za sve ljude i spremnost da im pomogne. On je „družeći se s ljudima otkrivao duhovno bogatstvo”, rekao je nadbiskup. Propovijed je zaključio potaknuvši vjernike na osobnu molitvu kao i na svakodnevno razmišljanje i čitanje Božje riječi koja daje snagu i pomoć za život.

 

Nakana pobožnosti prvih subota je molitva vjernika nebeskoj Majci Mariji za pomoć u obnovi Marijanuma, kompleksa zgrada oko katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, kako bi iste bile u službi svim vjernicima Beogradske nadbiskupije, ali i svim ljudima dobre volje, i u kojima bi se mogli dostojno okupljati i formirati vjerskim i kulturnim sadržajima. Osim molitve toga dana svi stipendiji kumulativnih misa, kao i svi milodari, namijenjeni su za obnovu Marijanuma.

KMC

FOLLOW US ON: