Homelokalne vestiMarijanska pobožnost prve subote u mjesecu u katedrali

Marijanska pobožnost prve subote u mjesecu u katedrali

U subotu 3. decembra vernici grada Beograda okupili su se na tradicionalnu pobožnost prvih subota, u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Svečano misno slavlje na ovu poslednju prvu subotu u 2022. godini predvodio je mons. Stanislav Hočevar, umirovljeni beogradski nadbiskup, uz koncelebraciju župnika i rektora Marijanuma vlč. Mihaela Sokola i sveštenika grada Beograda.

Nadbiskup Hočevar je u svojoj propovedi pokušao da predstavi okupljenim vernicima važnost okupljanja u prostorijama Marijanuma bilo na duhovne vežbe, molitve, klanjanja ili susrete na taj način istakavši da ” Bog inicijativa upravo treba proaktivne vernike koji će svojim inicijativama molitve i zajedništva pobediti stanje nemira koje vlada svetom.” Aktualna stvarnost ratova i mržnje koja vlada ovim svetom samo je delo razaranja i razdvajanja; a da bi se ta ” provalija” razilaženja prevazišla i prešla potreban je most molitve; i upravo u te svrhe je i obnovljen ceo kompleks Marijanuma. “Pastoralni centar ne treba samo da ostane lepa gradjevina koja svojim spoljašnjim izgledom izaziva divljenje, već mesto okupljanja i centar duhovnosti koji će privlačiti ne samo poglede već i srca mnogih”, zaključio je umirovljeni nadbiskup Hočevar.

Misno slavlje završeno je pevanjem litanija u čast Majci Božijoj upravo ispred njenog kipa.

KMC

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: