Homelokalne vestiMeđubiskupijski susret mladih: Okrećem se prema tebi…

Međubiskupijski susret mladih: Okrećem se prema tebi…

U subotu, 28. septembra 2019., u središtu Srijemske biskupije, Srijemskoj Mitrovici, održan je 2. po redu međubiskupijski susret mladih Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

Na ovaj susret okupili su se mladi iz svih (nad)biskupija koje se nalaze na teritoriju Republike Srbije – Beogradska nadbiskupija, zatim biskupije Srijemska, Subotička, Zrenjaninska i Grkokatolička eparhija sv. Nikole.

Susret mladih organizira se svake druge godine u drugoj biskupiji ili nadbiskupiji. Cilj organiziranja susreta je potaknuti mlade da žive u zajedništvu, da se međusobno upoznaju, te da kroz susrete s drugim mladima osjete da nisu sami na svome kršćanskom putu.

Susret je započeo u ranim prijepodnevnim satima okupljanjem mladih u župnom dvorištu, a zatim nastavljen euharistijskim slavljem u katedrali svetog Dimitrija, đakona i mučenika. Euharistijsko slavlje je predslavio msgr. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski, uz suslavljenje msgr. Đure Gašparovića, biskupa srijemskog, msgr. Jánosa Pénzesa, biskupa subotičkog, te 20-ak svećenika iz svih (nad)biskupija, te mons. Fermínom Sosa Rodríguezom, tajnikom apostolske nuncijature u Beogradu.

Na početku euharistijskoga slavlja, domaći biskup, msgr. Đuro Gašparović izrazio je dobrodošlicu svim gostima, svim mladima koji su svojim dolaskom učinili ovaj susret bogatijim i ljepšim.

Ispred Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, nazočio je g. Gavrilo Grban.

U prigodnoj homiliji, koju je izrekao, također msgr. Đuro Gašparović, istaknuto je:

U svjetlu ovoga slavlja ove svete mise i našega cjelodnevnog susreta sigurno razmišljate što se sve događa u ovom svakidašnjem svijetu. Uočavate da je taj naš suvremeni svijet, koji su nam predale prošle generacije, svijet velikih mogućnosti i obećanja, ali, u isto vrijeme, svijet velikih suprotnosti, napetosti i opasnosti.

Mladost je doba sadašnjosti i nade, dobre nade budućnosti. No unatoč lijepih nada, čitate, gledate, slušate što se to sve zbiva u ovom našem vremenu. Zanose vas možda tehnički uspjesi znanosti. Doista, tehničke su mogućnosti čudesne. Čovjek ima u rukama toliko veliku moć da može u jednom trenutku svijet i ovu našu zemlju učiniti rajom zemaljskim ili je isto tako u jednom trenutku uništiti. Nalazimo se pred teškim i mučnim pitanjem. Kako s toliko naglašenim napretkom suvremenog svijeta spojiti činjenicu da se čovjek boji čovjeka i narodi žive u strahu jedni pred drugima? A čovjeka Riječ Božja ozbiljno opominje: „Tko sije nepravdu, žanje nesreću i šiba njegova gnjeva udarit će njega samoga“ (Izr 21,8).

Drugi dio homilije, koji je pročitao predstavnik zrenjaninske biskupije, izrečen je na mađarskom jeziku.

Uz homiliju, Evanđelje je čitano na hrvatskom i mađarskom jeziku, dok su molitve vjernika izrečene na hrvatskom, mađarskom, ukrajinskom i rusinskom jeziku.

Pjevani dio euharistijskoga slavlja animirao je zbor mladih vis MiR iz Županje.

 

Nakon euharistijskoga slavlja svi okupljeni su pošli u obilazak grada, gdje su imali priliku posjetiti brojna arheološka odredišta, među kojima se ističu bazilika sv. Dimitrija, kao i carska palača.

 

U drugom dijelu programa bio je predviđen susret s pastirima, tj. susret s biskupima. Odmah nakon toga dijela nekoliko mladih iz različitih biskupija iznijeli su svoje vjerničko svjedočanstvo u kojem su mladi mogli upoznati s različitim iskustvima vjere i vjerničkog života, te u kojima je istaknuta velika pomoć redovitog vjerničkog života.

Susret je završen litanijama svetih srijemskih mučenika.

Za tehnički dio susreta, pobrinuli su se mladi župe Sveti Dinitrije, đakon i mučenik iz Srijemske Mitrovice, koji su se pokazali kao pravi domaćini.

 

Suncokret kao simbol

Susret mladih je ujedno bio priprema za Međunarodni euharistijski kongres koji će biti održan iduće godine u Mađarskoj.

Sa simbolom suncokreta pokazali smo kako se trebamo stalno okretati ka Suncu, jer je Sunce euharistija našega života. Bez prijateljstva nitko od mladih ne može da napreduje. Kod nas u Srbiji je to utoliko važnije jer pripadamo različitim nacionalnim pa i ritualnim manjinama. Zato je nužno da se povezujemo i da se upoznajemo. Na taj način Crkva dobija unutarnju snagu, a mladi bolje upoznaju stvarnost naše Katoličke crkve u Srbiji. Važno je da mladi upoznaju i našu povijest. Jer bez poznavanja prošlosti oni ne mogu naći svoje mjesto u današnjici, istaknuo je beogradski nadbiskup msgr. Stanislav Hočevar.

 

Tekst: Suzana Darabašić/Ivica Zrno

Foto: Davor Revesž/Niko Hribar

(kmc)

FOLLOW US ON: