Homelokalne vestiMeđunarodna konferencija “Evropski identitet”

Međunarodna konferencija “Evropski identitet”

9. novembra 2018. godine, u konferencijskoj sali Narodne Banke Srbije u centru Beograda, održana je međunarodna konferencija pod nazivom EVROPSKI IDENTITET, u organizaciji Beogradske nadbiskupije. Povod održavanja konferencije je proslava 100. godišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

U samom uvodu prisutnim gostima pozdravnu reč uputili su Preuzvišeni otac nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar, koji je sve prisutne srdačno pozdravio i blagoslovio, pomolivši se sa svima da današnja konferencija donese konkretne plodove u budućnosti. Zatim je reč dobio Njegova Ekselencija uvaženi gospodin Sem Fabrici, ambasador Delegacije Evropske Unije u Srbiji, koji je odmah na početku podsetio na same temelje Evropske zajednice, koju su gradili oštroumni političari i posvećeni hrišćani poput Konrada Adenauera, Alćidea De Gasperija i Roberta Šumana. Nakon Njegove Ekselencije, gosti su bili počastvovani da čuju i gospodina profesora Darka Tanaskovića, doajena srpske diplomatije, koji je posebnu pažnju posvetio miru, naglasivši da ”sećajući se rata, valja uvek razgovarati prvo o miru”.

Pozdravne reči bile su odličan uvod u prvi panel pod nazivom ”Sloboda je odgovornost”. Ovaj panel je moderirao prof. dr Dejan Miletić. Učesnici prvog panela bili su: nadbiskup u miru prof. dr mons. Anton Stres iz Slovenije, prof. dr Nikola Samardžić, Njegova Eminencija gospodin dr Eldar Hasanov, ambasador Republike Azejberdžana u Republici Srbiji i prof. dr Marko Trajković. Pojam slobode osvetljen je pojmom odgovornosti. Svi predavači složili su se da nema slobode bez odgovornosti i da su i jedno i drugo podjednako odlike ličnosti. Sloboda je tumačena kroz ljubav, a ljubav kroz odgovornost. Na ovom panelu smo se dotakli kroz pitanja učesnika i do toga zbog čega je tako često u političkim naukama, filosofiji, pa i teologiji pojam odgovornosti zaboravljen. Odgovor se može, po predavačima, naći u činjenici da je današnji čovek zaboravio na ljubav.

Nakon pauze otpočeo je drugi panel, na koje su se prisutnima obratili: politikolog i teolog gospodin Miloš Vulić, sa Papskog Univerziteta Gregoriana, prof. dr Vladimir Dugalić iz Hrvatske, dr Petar Petković i doc. dr sc. Miro Kovač iz Hrvatske. Na ovom panelu, posebno se pokrenula rasprava, jer su i sami predavači aktuelni političari, osim prof. Dugalića, koji je sveštenik. Pitanja mira i blagostanja, sukoba i razlika, ali i ekumenizma dobila su odgovore kroz kvalitetna izlaganja i konstruktivnu raspravu. Posebna pažnja posvećena je evropskim vrednostima i njihovom ponovnom oživljavanju, ali i pitanjima poput onog da li je proces prudruživanja realan ili se radi ipak prvo o jednom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Nakon odmora i ručka, otvorena je treća i poslednja panel diskusija pod nazivom ”Istok zapadu, zapad istoku – Balkan je uvek bio Evropa za Evropu. Moderator panela bio je prof. dr Rade Kisić, koji je u svom uvodnom izlaganju, prisutne podsetio na različita tumačenja samog pojma Balkan kroz istoriju. Predavači na ovom panelu su bili: dr Diego Beltrutti di San Biagio, italija, prof. dr Dragan Simeunović i prof. dr Miloš Dimitrijević. Na ovom pitanju otvorena je diskusija da li je sam naziv Zapadni Balkan koji koriste zvaničnici EU, potcenjivački u neku ruku za zemlje kojim se one obuhvataju. Predavači su se složili da je daleko bolji izraz zemlje jugositočne Evrope, jer na taj način se pokazuje kako ravnopravnost tako i pripadnost.

Na kraju su se prisutnima predstavili članovi različitih hrišćanskih redova, kao i vojni austrijski biskup. Otac nadbiskup se još jednom svima najsrdačnije zahvalio, blagodareći pre svih Bogu, na daru jednog ovakvog susreta.

Nakon svih izlaganja, i izraza zahvalnosti, prof dr. Darko Tanasković uputio je završnu reč, koji ćemo posebno preneti u celosti.

(M.V./kmc)

FOLLOW US ON: