HomevestiMeđunarodni dan turizma. Kard. Turkson: Mladima treba zajamčiti dostojan rad

Međunarodni dan turizma. Kard. Turkson: Mladima treba zajamčiti dostojan rad

Na slici: Kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja

U poruci Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, upućenoj povodom Međunarodnoga dana turizma, ističe se da je važno ponuditi posao koji u središte pozornosti stavlja ljudsko dostojanstvo

Međunarodni dan turizma, koji je ustanovila Svjetska turistička organizacija, obilježava se 27. septembra, a ove je godine njegova tema „Turizam i rad – bolja budućnost za sve“. Tema je to – stoji u poruci Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, objavljenoj za tu prigodu – koja podsjeća na inicijativu naslovljenu „Budućnost rada“, koju je pak potaknula Međunarodna organizacija rada koja ove godine slavi 100. obljetnicu postojanja.

 

Zajamčiti dostojan rad

Odluka da se o temi turizma razmišlja s vidika rada čini se posebno prigodnom zbog ukorijenjenoga i sve većega kritičnog stanja koje obilježava dimenziju rada u životu mnogo ljudi, na svim stranama svijeta – napominje se u poruci. Ističe se, među ostalim, važnost zajedničkoga zauzimanja kako bi se svima zajamčio dostojan, primjeren, slobodan rad oblikovan prema osobi i njezinim najvažnijim potrebama poradi cjelovitoga ljudskog razvoja. Samo je tako, naime, moguće postići željene ciljeve mira, sigurnosti, promicanja i društvenoga uključivanja.

 

Turizam kao cjeloviti razvoj

Spominjući se riječi pape Franje o dostojanstvu rada, koje je više puta izgovorio u svojemu učiteljstvu, u dokumentu se podsjeća i na poruku svetoga Ivana Pavla II. u prigodi Međunarodnoga dana turizma 2003. godine, u kojoj je istaknuo da je turizam, kao posebni izraz društvenoga života, povezan s cjelovitim razvojem osobe. Danas još uvijek ima mnogo problema povezanih s radom u turističkom sektoru – napisao je kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja – mnogi, naime, rade u neizvjesnim uvjetima, a katkada i ilegalno, uz neprimjerenu naknadu, primorani obavljati teške poslove, često daleko od obitelji, uz velike stresove i podložni pravilima agresivne konkurencije.

 

‘Ne’ iskorištavanju na radu

Ne treba zaboraviti iskorištavanje na radu u siromašnim, ali vrlo turističkim zemljama, u kojima rijetko imaju koristi autohtoni narodi. Neprihvatljivo je također nasilje prema stanovništvu koje prima turiste kao i uvreda njihova kulturnoga identiteta, te sve aktivnosti koje uzrokuju uništavanje i nezasitno iskorištavanje okoliša – stoji u poruci u kojoj se ističe također da su prilike za razvoj koje nudi turistički sektor, posebno za mlade, znatne što se tiče mogućnosti zaposlenja, ali i ljudskoga, društvenoga i kulturnoga napretka.

 

Pojava u porastu

Prema podatcima koje je objavila Svjetska turistička organizacija (UNWTO), od 11 radnih mjesta u svijetu, najmanje je jedno – izravno ili neizravno – proizišlo iz turizma. Ta je pojava u stalnom porastu, a obuhvaća milijune ljudi; govori se o ekspanzivnom ciklusu s velikim posljedicama na društvenom, gospodarskom i kulturnom planu, koji je nadišao najbolja očekivanja. Godine 1950. međunarodnih je turista bilo nešto više od 25 milijuna, dok se za sljedećih deset godina predviđa da bi taj podatak mogao doseći broj od dvije milijarde putnika u cijelom svijetu.

 

Apel za zaštitu osobe

Dimenzija susreta jedna je od istaknutijih obilježja razvoja turizma, i ona je prvi korak za uklanjanje predrasudā i stereotipā, kao i za uspostavljanje odnosa prožetih prijateljstvom. Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja stoga upućuje apel politici, da podupire rad u turističkom sektoru, i to posebno mladih ljudi. Rad koji će u središte staviti dostojanstvo osobe, koji će biti oruđe promicanja cjelovitoga razvoja svakog čovjeka i cijeloga čovjeka, koji surađuje u razvoju pojedinih zajednica, svake prema vlastitim osobinama, te koji podupire uspostavljanje prijateljstva i bratstva među pojedincima i narodima – istaknuto je u poruci kardinala Turksona.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: