HomenajaveMeđunarodni susret hrišćanske omladine „Čovek-svet“

Međunarodni susret hrišćanske omladine „Čovek-svet“

Od 16. do 23. jula 2017. u Deliblatskoj Peščari

„Želiš li da spoznaš kako je svaka kultura neizrecivo bogatsvo za svet i čoveka? Da li si spreman da učiniš nešto za one kojima je potrebna pomoć? Kreni s nama na međunarodni kamp ‘Čovek-svet’! “

Ovim rečima, deca Pokreta fokolara obraćaju se svojim vršnjacima nudeći im mogućnost učestvovanja na međunarodnoj radionici „Čovek-svet“.

Sve aktivnosti posvećene su onima koji traže bilo kakav vid socijalne podrške i pomoći, druženje, susret sa drugim kulturama i razmenu iskustva sa svojim vršnjacima širom planete.

Boraveći na jednom mestu, živeći zajedno, radeći i stvarajući, mladi otvaraju mogućnost da upoznaju različite stilove života, istoriju i versku baštinu, životne navike i običaje, čime otvaraju puteve za prevazilaženje predrasuda i stvaranje mreža prijateljstava i uzajamnosti.

Slićni međunarodni omladinski kampovi održavaju se širom sveta od 2014. i organizovani su u dve faze.

Prve nedelje mladi iz različitih zemalja učestvuju u obrazovnim programima na temu kulture zajedništva i bratstva; druge nedelje premeštaju se u druge zemlje regiona da učestvuju u konkretnim aktivnostima.

Pokret fokolara u svojoj tradiciji i misiji beleži organizovanje velikog broja skupova koje u svom fokusu imaju zajedničko okupljanje mladih ljudi, pripadnika tradicionalnih Crkava i verskih zajednica, angažovanih na polju očuvanja kulture, verskog života, umetničkog stvaralaštva, kao i u oblasti socijalne misije i društvene odgovornosti.

Ove godine prva nedelja kampa biće organizovana na tri lokacije, a jedna od njih je Srbija, i to Deliblatska peščara.

U periodu od 16 do 23 jula 2017. godine, Školsko rekreativni centar „Deliblatska peščara – Čardak“ (pored Kovina) okupiće 300 mladih ljudi, srednješkolca, kako iz različitih delova Srbije, tako iz drugih država (Italija, Švajcarska, Švedska, Engleska, Irska, Češka, Slovačka, Francuska, Argentina, Paragvaj, Alžir, Rumunija, Bugarska, Makedonija)

Za vreme sedmodnevnog susreta mladi će imati mogućnost da međusobno sarađuju, upoznaju kulturu, tradiciju, liturgijsku praksu, a nadasve da stvore prijateljske odnose sa svojim vršnjacima iz raznih krajeva sveta.

Programski sadržaj je osmišljen kroz niz predavanja i radionica koje imaju za cilj negovanje kulturnog i verskog identiteta, produbljivanje aktuelnih tema i problematika – posebno za taj uzrast – u svetlu hrišćanstva, razmenu mišljenja i iskustva, razgovori na društveno odgovorne teme kao što su: savremena komunikacija , uticaj društvenih događaja na formiranje ličnog i kulturnog identiteta, hrišćanske vrednosti i njihova prisutnost u svakodnevnom životu, mediji i savremena kultura, kao i bdenja i molitva.

U tim danima mladi će preduzeti humanitarne akcije pomoći u nekoliko parohija, posete centrima kao što zajednica „Zemlja živih“ kao i radnu akciju sređivanja javnih objekata opštine Kovin. Predviđen je i kulturno-umetnički program, veliki otvoreni koncert na trgu u Kovinu.

Međunarodni kamp „Čovek-svet“ u Srbiji se odražava uz podršku Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije, uz blagoslov Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve i Beogradske nadbiskupije, kao i opštine Kovin.

 

Za pokret fokolara,

Robert Zajc, tel. 0645246057

Nina Vjazovetskaja, tel. 0621704054

 

(kmc)

FOLLOW US ON: