HomevestiMeksiko: Crkva upozorova na nedjelotvornost države u borbi protiv droge

Meksiko: Crkva upozorova na nedjelotvornost države u borbi protiv droge

„Bolesno i nasilno“ – naslov je članka u tjedniku „Desde la Fe“ meksičke nadbiskupije, koji stavlja u pitanje djelovanje države u suzbijanju konzumiranja droge. Članak polazi od statističkih podataka koje je objavilo Savezno tajništvo za zdravstvo, prema kojima se u posljednjih pet godina udvostručilo uzimanje ilegalne droge.

Među uzrocima je slabljenje obitelji

Djelovanje je države – stoji u tekstu – oslabilo obitelj i ohrabrilo strane uzore koji pogađaju tu temeljnu ustanovu i, u velikoj mjeri, školu prevencije od ovisnosti. U članku se taj problem analizira isticanjem nepostojećih politika prevencije uporabe opojnih sredstava, i neuspjelih mjera kako bi se zaustavila ta pojava koja je, naprotiv, u porastu.

Sve više ju uzimaju žene, mladi i djeca

Na temelju rezultata nacionalnoga ispitivanja o uzimanju droge, alkohola i nikotina iz 2016. godine, spomenuti tjednik ističe da je 2011. godine bilo 4,8 milijuna ovisnika među muškarcima. Danas ih je oko 6,5 milijuna, dakle, oko 25% više. Slično je stanje među ženama, čiji je broj s 926.000 porastao na 1,9 milijuna, gotovo 100% više. I među mladima i djecom se uzimanje droge udvostručilo, ponajviše što se tiče marihuane i sintetičkih droga.

Meksiko nije spreman za depenalizaciju kanabisa

U članku se posebno upozorava na dekret od 19. lipnja kojim se regulira medicinska uporaba marihuane. Riječ je o prvom koraku u korist onih koji podupiru nekažnjavanje osobne uporabe, te uzgoja i prodaje kanabisa – ističe se u članku u kojemu se napominje da Meksiko nije spreman za to da spriječi da korupcija i nekažnjavanje ilegalne prodaje na crnom tržištu, tu odredbu ne iskoriste za unosne poslove.

Legalizacija drogâ nije prevencija

Biskupijski tjednik upozorava da ta odredba pokazuje jedno od brojnih paradoksalnih političkih rješenja koja legalizaciju drogâ smatraju „najboljim lijekom“, kada se zapravo otvaraju vrata ovisnosti o opojnim sredstvima. S druge pak strane, u članku se kritizira „represivni“ pristup u ratu države protiv trgovine drogom, koji umjesto da obeshrabri, još će povećati broj ovisnika. Na tom se žalosnom obzoru pokazuje bolesna i nasilna zemlja – zaključuje se u članku.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: