HomevestiMeksiko. Drama migranata na granici sa SAD-om

Meksiko. Drama migranata na granici sa SAD-om

Na slici: Migranti u privremenom skloništu u Tijuani (Meksiko)

Migranti koji su se u oktobru uputili iz Hondurasa prema Sjedinjenim Američkim Državama nalaze se u Tijuani, u sjeverozapadnom Meksiku, uz granicu sa SAD-om. Više od 6000 migranata stiglo je do granice, a samo se za njih 2500 zna gdje se nalaze

Više od dva tjedna je oko 6000 migranata, većinom obitelji iz Hondurasa, bilo smješteno u jednoj sportskoj dvorani u Tijuani, tik uz granicu Meksika sa Sjedinjenim Američkim Državama. Zbog jake kiše i niskih temperatura koje su pogodile taj meksički grad, mnogima se pogoršalo zdravstveno stanje, te su ih vlasti preselile u novo sklonište.

Mario Osuna, odgovoran za socijalna pitanja u Tijuani, izjavio je za agenciju France Press da se u novom skloništu nalazi oko 2000 migranata, oko 500 ih spava na ulici, dok se za ostalih 3500 ne zna gdje se nalaze. Pretpostavlja se da se vraćaju u svoju zemlju ili traže sredstva za povratak. U međuvremenu, James Mattis, ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država, produžio je misiju vojnika raspoređenih na granici s Meksikom do kraja siječnja.

Pat Murphy, misionar svetoga Karla i ravnatelj Udruge “Migrantov dom” u Tijuani, za našu je radijsku postaju kazao da je iz razgovora s migrantima saznao da su razlozi polaska na tako daleko putovanje bili kriminal, nasilje, korupcija i siromaštvo u njihovoj domovini. Također je rekao da njegova udruga, u suradnji s Organizacijom ujedinjenih naroda, pokušava provesti program za one koji žele azil u Meksiku. To će promijeniti njihovo viđenje situacije – kazao je Pat Murphy i istaknuo – kada ljudi shvate da nije lako dobiti status izbjeglice, da moraju čekati mjesecima, morat će američki san zamijeniti meksičkim snom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: