Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar: Mi ne primismo Duha svijeta

Nadbiskup Hočevar: Mi ne primismo Duha svijeta

Na blagdan Sv. Franje Saleškog, 24. januara, u dvorani župe Krista Kralja koncelebrirana je svečana sveta misa koju je predvodio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. U koncelebraciji je sudjelovao također tajnik nuncijature mons. Filippo Colnago, preč. Ivo Poleto ravnatelj Katoličkog medija centra i glavni urednik Blagovesti, mons. dr. Marko Čolić i vlč. Andrej Đuriček nekadašnji urednik Blagovesti i sadašnji župnik u Šabcu. Sv. Franjo Saleški je zaštitnik crkvenih pisaca, a ujedno i zaštitnik našega Media centra i nositelj slave Blagovesti. Ravnatelj KMC-a preč. Ivan Poleto je na početku mise čestitao svim suradnicima i zahvalio ocu Nadbiskupu za predvođenje sv. mise. Svečanu misu je svojom pjesmom pratio Ekumenski moški zbor pod vodstvom dirigenta Bratislava Prokića.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi u ime Beogradske nadbiskupije i mjesne Crkve srdačno pozdravio i zahvalio na služenju svima onima koji rade na području Katoličkog medija centra te na sve zazvao Božjega Svetog Duha, koji daje mudrost svima koji za njom vape. „Želim vam podršku Nje, koja je sjedište mudrosti ‒ podršku Djevice Marije, koju je posebno štovao današnji svetac i zaštitnik crkvenih pisaca sv. Franjo Saleški. Njezinom pomoći postao je „učiteljem mudrosti i krotkosti““, kazao je nadbiskup i nastavio: „Vođen, dakle, Duhom Svetim, nije dozvolio da ga savlada »duh ovoga svijeta« o kojem smo slušali danas u 2. čitanju. Prožet, dakle, Duhom Svetim, nije klonuo ni pred svojim ocem, koji ga je po svaku cijenu htio ubaciti u političku i diplomatsku karijeru; nije klonuo ni kad je na njegov nadasve nježan duh navaljivao pritisak mentaliteta onoga vremena ‒ da je i on predestiniran; da ‒ predestiniran za pakao; niti je njegova istinska plemićka ljepota klonula pred tolikim privlačnim ženskim bićima koja su više puta – čak i nasilnički – nasrtala na njega… Kao sv. Pavao i on je znao i bio svjestan »čime ga je obdario Bog«. To je svom snagom navješćivao, i to ne – kako ponovno zadivljujuće kaže učitelj naroda sv. Pavao – »naučenim riječima čovječje mudrosti«, nego »naukom Duha«, »izlažući duhovno ‒ duhovnima«.

„Zar nije upravo to najpotrebnije nama stanovnicima Balkana, gdje i prvaci društvenih i vjerskih zajednica prenose samo ljudsku mudrost, mudrost nacionalizma, konfesionalizma i zacementiranog tradicionalizma? Ako i dalje živimo u tim lancima ljudske mudrosti, kako možemo postati ono na što nas poziva Isus u Evanđelju: »sol« zdravlja za ovaj naš bolesni mentalitet, svjetlo za onu maglu i tamu tolikih naših podijeljenosti; kako možemo postati »kvasac« novoga – evanđeoskoga – tijesta čovječanstva?

Utecimo se, dakle, dragi medijski djelatnici, Izvoru svake Mudrosti – Isusu Kristu i Njoj, koja je u svome prečistom krilu omogućila da se vječna mudrost ušatori među nama i da među nama boravi kao »Prijestolje mudrosti«. Po zagovoru sv. Franje Saleškoga, svjedoka mudrosti, i mi ćemo – proseći i vapijući – primiti taj dar“, zaključio je nadbiskup.

Nakon svete mise, predstavljene su dve knjige, jedna je autora profesora dr. Zorana Jovanovića Istorija beogradskih svetinja u izdanju Službenog glasnika, a druga knjiga gospodina Petra Tadića, inače pravnika – koji živi u Hrvatskoj – zbirka njegovih pjesama – poezija Podsjetnik, koje je počeo pisati kada je išao u penziju. U knjizi Istorija beogradskih svetinja je napisana povijest koju je autor želio prikazati od trenutka kada su pogane naslijedili kršćani. Tu su spojene niti kršćana, židova i muslimana. Nažalost je povijest Beograda osvajanja, a ne ljubavi, rekao je među ostalom autor prof. Jovanović.

Nakon predstavljanja uslijedio je zajednički agape.

(kmc)

FOLLOW US ON: