HomevestiMichel Roy o suradnji s Luteranskim svjetskim savezom

Michel Roy o suradnji s Luteranskim svjetskim savezom

Zajednički rad za najsiromašnije važan je znak hoda prema jedinstvu – ustvrdio je Michel Roy, glavni tajnik Međunarodnoga caritasa, koji je 31. oktobra, u okviru ekumenskoga susreta u gradu Malmö, sa Svjetskom službom Luteranskoga svjetskoga saveza potpisao Izjavu o suradnji za mir, pravdu, izbjeglice, selioce i održivi razvoj.

Dokument smo potpisali u nazočnosti Pape i predsjednika Luternaskoga svjetskoga saveza, a on je stvaran znak napretka prema jedinstvu u radu sa siromašnima, s najranjivijima. Mogu reći kako je Izjava izraz dviju Crkvi da žele ići prema punom zajedništvu. Mi smo i u prošlosti zajedno radili, a taj je rad bio spontan i neprogramiran; naročito smo se sretali u izvanrednim situacijama i zajedno radili. Kad kažem „mi“, onda mislim na članove mreže Caritasa i na World Service Svjetskoga luteranskoga saveza. Ovaj smo put pismeno istaknuli kako želimo usvojiti  strategiju za zajedničko napredovanje, ne toliko radi zajedničkoga rada koliko radi kršćanskoga svjedočanstva – istaknuo je glavni tajnik Roy.

Na upit o glavnim točkama sporazuma, odnosno izjave, rekao je kako je dogovoren zajednički rad u nekim područjima, te da se suradnja može proširiti, primjerice na rad s izbjeglicama i seliocima, da treba uspostaviti suradnju između Luteranskoga svjetskoga saveza s mjesnim caritasima. Osim toga, suradnju valja proširiti na promicanje mira i pomirbe. O tomu već imamo razna iskustva, primjerice vrlo bogato iskustvo u kolumbijskom mirovnom procesu, u kojem je Katolička crkva odigrala važnu ulogu, mnogo je pridonijela, osobito po društvenom pastoralu Kolumbijskoga caritasa u pokrajinama gdje se vodio oštriji sukob – podsjetio je Roy dodajući:

A treba unaprijediti suradnju na međunarodnoj razini, kada govorimo s Ujedinjenim narodima u Ženevi ili u New Yorku; premda već postoji odnos, no mi želimo govoriti jednim kršćanskim glasom, zajedno s drugim kršćanskim organizacijama. Mislimo da dvije Crkve zajedno mogu osnažiti glas kršćanskih organizacija, preuzimajući inicijativu, osobito u izvanrednim situacijama i u promicanju ciljeva održivoga razvoja – zaključio je Michel Roy.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: