Homelokalne vestiMinistar spoljnih poslova Srbije sastao se sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama nadbuskupom Polom Ričardom Galagerom.

Ministar spoljnih poslova Srbije sastao se sa sekretarom Svete Stolice za odnose sa državama nadbuskupom Polom Ričardom Galagerom.

Na konferenciji za novinare posle sastanka, Selaković je izjavio da su odnosi Srbije i Svete Stolice stabilni, dobri i konstruktivni, istakavši da je Srbija opredeljena da sveukupne odnose sa Svetom Stolicom nastavi da neguje i unapređuje u duhu dijaloga i razumevanja.

Ministar je poručio da je poseta nadbiskupa Galagera, realizovana svega mesec dana nakon njegove posete Svetoj Stolici, odlična prilika za dalji nastavak saradnje.

„Uspešni međudržavni odnosi potvrđeni su prilikom današnjih susreta koje je nadbiskup Galager imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić i sada u Ministarstvu spoljnih poslova“, rekao je Selaković, izrazivši spremnost za održavanje naredne runde političkog strukturalnog dijaloga koji će, prema rečima ministra, biti održan u prvoj polovini naredne godine.

Takođe, ministar je kazao da će međureligijski odnosi svoju potvrdu dobiti u razgovorima koje će monsinjor Galager imati sa predstavnicima SPC.

Selaković je naglasio da Srbija i Sveta Stolica neguju i podudarnost stavova u značajnom broju pitanja od međunarodnog značaja, naročito kada je reč o zaštiti hrišćana i hrišćanskog nasleđa, unapređenju ljudskih prava, pitanju migranata, izbeglica, ali i sprovođenju Agende o održivom razvoju UN.

Selaković je preneo da je nadbiskupu Galageru zahvalio na podrškama koje Sveta Stolica pruža Srbiji na putu evrointegracija i principijelnoj podršci po pitanju KiM.

Srbija smatra EU svojim strateškim opredeljenjem, rekao je Selaković napominjući da se trudimo da našim aktivnim političkim delovanjem to i potvrdimo.

Kada je reč o situaciji na KiM ministar je poručio da je sa nadbiskupom Galagerom razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod okriljem EU, o problemima sa kojima se suočavamo u procesu dijaloga, ali i o ugroženosti srpske verske, kulturne i istorijske baštine na KiM.

„Upoznao sam monsinjora sa činjenicom da je od 1999. godine do danas na KiM uništeno preko 150 pravoslavnih crkava i manastira, kao i da je u tri dana, tokom martovskog pogroma 2004, uništeno 34 manastira i crkve“, rekao je Selaković, istakavši da odsustvo civilizacijskog odnosa ukazuje podatak da je oskrnavljeno 256 srpskih pravoslavnih grobalja, od kojih je čak njih 50 potpuno uništeno.

Selaković je ukazao da je pitanje srpske kulturne i verske baštine na KiM veoma važno, posebno imajući u vidu dalju saradnju Srbije i Svete Stolice u relevantnim međunarodnim organizacijama kao što je Unesko.

„U narednom periodu nastavićemo da razvijamo naš dijalog, želimo da u duhu dijaloga doprinosimo onome do čega nam je najviše stalo a to je jačanje mira i stabilnosti koji su osnov svakog daljeg razvoja“, zaključio je Selaković.

Sekretar Svete stolice za odnose sa državama Pol Ričard Galager poručio je da diplomatski odnosi Srbije i Svete stolice konstantno jačaju i istakao da Sveta Stolica podržava Srbiju na njenom evropskom putu.

Izrazio je zadovoljstvo što je drugi put u zvaničnoj poseti Srbiji i zahvalio ministru Selakoviću na pozivu da poseti Beograd, nakon što je šef srpske diplomatije prošlog meseca boravio u zvaničnoj poseti Vatikanu.

Galager je dodao da o dobrim odnosima govori i to što su 2005, 2015. i 2019. godine realizovane posete Vatikanu na predsedničkom nivou, da je kardinal Pjetro Parolin 2018. godine posetio Srbiju, kao i da je sekretar Svete stolice za odnose sa državama bio u zvaničnoj poseti Srbiji 2015. i 2019.godine.

Nadbiskup je preneo da je Selakovićem razgovarao o regionalnoj saradnji, dijalogu Beograda i Prištine, situaciji sa migrantima.

Takođe, sa zadovoljstvom je podsetio da se prošle godine navršilo 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i da je zbog pandemije Kovida-19 izložba „Srbija i Vatikan 1878 -1914“ kojom je obeležen jubilej otvorena ove godine.

(mfa.gov.rs/KMC)

FOLLOW US ON: