Homelokalne vestiMinistarka kulture i informisanja Maja Gojković obratila se nazočnima prilikom blagoslova Pastoralnog centra

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obratila se nazočnima prilikom blagoslova Pastoralnog centra

Govor gđe Maje Gojković, ministarke kulture i informisanja, podpredsednice Vlade Republike Srbije, posebne izaslanice predsednika Republike Srbije i Predsednice Vlade Republike Srbije prilikom blagoslova Pastoralnog centra papa Ivan Dobri, mozaika Preobraženja Gospodnjega, vitraža i skulpture pape Ivana XXIII.

Imam veliku čast da vam se kao lični izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića obratim na svečanosti blagoslova novouređenog Pastoralnog centra papa Ivan Dobri. Ovo je veliki dan ne samo za sve pripadnike katoličke veroispovesti u Beogradu i Srbiji, već i za čitavo društvo. Sigurna sam da smo i mi ovde i svi građani naše zemlјe ponosni na to što i današnja svečanost nedvosmisleno pokazuje koliku pažnju država Srbija poklanja zbližavanju, saradnji i poštovanju različitosti.

Beogradska katedrala jedan je od simbola multikulturalnosti naše zemlјe i njene prestonice, po kojoj smo oduvek bili prepoznati u svetu. Zahvalјujući razumevanju predsednika Vučića, Vlada Republike Srbije izdvojila je sredstva za njeno uređenje kojim će se, verujem, dodatno ojačati duhovni život na ovom mestu i dati nova dimenzija već dobrim odnosima Beogradske nadbiskupije i naše države.

Dame i gospodo,

Očuvanje bogatog kulturnog nasleđa koje imamo, jedan je od prioriteta kulturne politike Vlade Republike Srbije i Ministarstva kulture i informisanja. Duboko smo svesni činjenice da najveći deo naše baštine čini upravo sakralno nasleđe, čiji je segment i ova katedrala u srcu srpske prestonice. I kao što čuvamo Hram Svetog Save, koji se nalazi nedaleko odavde, i kao što vodimo brigu o Bajrakli džamiji koja se takođe nalazi u užem gradskom jezgru, naša je obaveza da sa istim intenzitetom vodimo računa i o hramovima u koje dolaze naši sugrađani katoličke veroispovesti.

Jer, drugačije ne bi ni moglo biti u gradu čija je jedna od glavnih odrednica da je kroz čitavu svoju istoriju bio i ostao mesto susreta različitih civilizacija, kultura i konfesija. Takvo bogatstvo i jedinstvo različitosti i multietičnosti raritetno je blago koje svi zajedno moramo lјubomorno da negujemo. I istorijat ove crkve govori o prijatelјstvu dva naroda, francuskog i srpskog, kojima to što su većinski drugačijih verospovesti nije bila prepreka da zajedno budu na strani slobode i pravde.

Foto: Predrag Mitić

Dame i gospodo,

Ravnopravnost, tolerancija i međusobno razumevanje  neki su od temelјa modernog društva, što je u skladu sa  osnovnim hrišćanskim načelima. Poštujući druge i drugačije i uvažavajući razlike, ne ispunjavamo samo obavezu čovečnosti, već i učimo da više cenimo i sebe i svet oko nas.

A upravo je kultura ta koja nas spaja i koja govori univerzalnim jezikom, o čemu svedoče i divan mozaik koji je izradio gospodin Marko Rupnik sa svojim timom i delo vajara Dragana Radenovića. I ta dva umetnička dela, i ova katedrala, i sve druge crkve i hramovi širom naše zemlјe deo su zajedničke kulture koju moramo da čuvamo i u koju moramo da ulažemo. Obnova ovog mesta još jedan je dokaz da se i predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije vode principom jednakih prava za sve, kao i da svi zajedno sa velikom posvećenošću brinemo o našem zajedničkom kulturnom nasleđu.

Na kraju, ostaje da Pastoralnom centru poželim dugo i srećno trajanje, i da ostane mesto okuplјanja sa koga će se slati isklјučivo poruke mira i lјubavi.

Hvala!

FOLLOW US ON: