Homelokalne vestiMisa večere Gospodnje – Veliki četvrtak

Misa večere Gospodnje – Veliki četvrtak

Misu večere Gospodnje na kojoj se spominjemo ustanovljenja euharistije i ustanovljenja reda svećeništva, 1. aprila 2021. godine u crkvi Krista Kralja u 18h, služio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar. Pored nadbiskupa koncelebrirali su mons. Aleksandar Kovačević, generalni vikar i župnik župe Krista Kralja kao i mons. Marko Čolić. Ove godine uprkos pandemiji, mise i obredi Vazmenog trodnevlja, održaće se na običajan način, uz prisustvo vernika ali uz poštivanje svih mera za sprečavanje širenja korona virusa. Na sam Veliki četvrtak, dan sećanja i na čin kada je Isus prao noge svojim učenicima, ove godine, odlukom Crkve nije bilo tog tradicionalnog čina.

Na početku euharistijskog slavlja, prisutnim vernicima obratio se mons. Aleksandar Kovačević, podsetivši još jednom sve prisutne vernike na značaj samog Velikog četvrtka, kao i Vazmenog trondnevlja i na taj način pozvao sve vernike da mole za svećenike jer je na Tajnoj večeri uspostavljen i sam sakrament euharistije ali i red svećeništva.

„Noć koju mi stvaramo posledica je naših greha“

Nadbiskup Hočevar je u svojoj homiliji naglasio simbol noći, noći koja dolazi. Simbol koji se provlači kroz čitanja Velikog četvrtka ali i prirodni simbol, jer nakon svakog dana dolazi noć. „ Ova noć – prvi dan  trodnevlja, vreme Poslednje večere, je noć ispunjena posebnim duhovnim, mističnim ozračjem“, naglasio je nadbiskup. Ali i pored prirodnog simbola noći i tame koja dolazi na kraju svakog dana, ljudi stvaraju noć i tamu u svojim srcima, u svojim bićima, i to ne tamu kao posledicu ljudske nemoći, nemogućnosti već noć kao posledicu svih ljudskih neodgovornosti, duhovnih i moralnih slabosti, svih ljudskih greha. U ljudima u kojima preovlada noć ne mogu više videti potrebe bližnjih, potrebe zajednice u kojoj žive, ne mogu videti više ništa osim sebe, a taj put sebičnosti i egoizma vodi u duboku provaliju iz koje ljudsko srce ne može samo izaći, već samo uz obraćenje, uz pomoć ruke koju mu pruža Isus Krist, uz pomoć ruke Spasenja.

Na kraju svečanog misnog slavlja, uz simbolično prenošenje Presvetog u procesiji, na simboličan način započela je sveta tišina i iščekivanje muke, kraja Isusovog ovozemljskog života ali i uskrsnuća, početka večnog života u nebu.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: