Homelokalne vestiMisa za mir i pomirenje među ljudima i spomen na 500 godina pada Grada Beograda pod Osmanlije (FOTO i VIDEO)

Misa za mir i pomirenje među ljudima i spomen na 500 godina pada Grada Beograda pod Osmanlije (FOTO i VIDEO)

Mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, u subotu, 28. avgusta 2021, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu slavio je svetu misu za mir i pomirenje među ljudima u pomen braniocima Beograda koji su pre 500 godina osvojili Osmanlije, a kojoj su pored zamenika gradončelnika Grada Beograda Gorana Vesića i apostolskog nuncija Lučiana Suriania, prisustvovali i predstavnici njegove svetsti g. Porfirija, patrijarha srpskog, episkop remezijanski Stefan i novoimenovani episkop hvostanski Justin. U ime reis-ul-uleme u Republici Srbiji Sead Nasufovića nazočio je Emin ef. Zejnulah, a u ime Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban.

Za vrijeme euharistijskog slavlja Nadbiskup je istaknuo kako godišnjica pada Beograda podstiče, ne na nove redukcionizme, senzacije i robovanje prošlosti, nego upravo na novo zajedništvo, na saradnju i pravu slobodu. “Neka nas ovo sveto slavlje usmerava upravo na takve puteve budućnosti2, dodao je  Nadbiskup koji je zahvalio gradskim čelnicima na inicijativi da se održi zajednički pomen braniocima Beograda.

“Ovim liturgijskim činom ispovedamo upravo tu stvarnost: da smo rođeni i živimo u istoriji, ali je cilj i smisao našeg rođenja i postojanja metaistorija, ono što je nadistorijsko, trajno i večno, sećajući se petstogodišnjice pada našeg predivnog grada Beograda”, rekao je nadbiskup. “S Božjom snagom pratimo sve žrtve toga pada u obnovljeni život i ujedno preobražavamo ovaj naš u velike mogućnosti za obnovu naših odnosa, za život u slobodi zajedništva i saradnje”, istakao je nadbiskup Hočevar te naglasio da ako želimo da iskreno sarađujemo, onda ne smemo biti protagonisti onih neodgovornih medija koji vole da šire senzacije i da kreiraju atmosferu mržnje, nesnošljivosti i antipatije jednih spram drugih.

Nadbiskup je za Tanjug izrazio zadovoljstvo što je misa održana i što su poziv prihvatili i predstavnici ostalih crkava i verskih zajednica, kao i to što je razgovarao sa rejs-ul-ulemom čiji je predstavnik Emin ef. Zejnulah danas bio u katedrali.

“Jako mi je drago da smo mogli zajedno obeležiti ovaj dan, da bi što bolje upoznali istinu, ne samo fakte, već zbog čega dolazi do nesporazumevanja… Sa ovom svetom misom hteli smo da učinimo ono što sami ne možemo, jer vidimo kako je teško sve usmeriti putem razumevanja, saradnje i zajedništva”, nglasio je nadbiskup Hočevar.

Kako je dodao, time se šalje svima poziv da treba stvarno unaprediti međureligijsjki dijalog koji je u službi pomirenja, čitavog čovečanstva, a kod nas čitavog stanovništva i da je naš dijalog nadahnuće da bi svi živeli u miru, da nas prošlost ne bi delila i da bi probudila snagu za veće zajedništvo.

Goran Vesić je za Tanjug izrazio zahvalanost što je nadbiskup prihvatio molbu da služi misu povodom pada Beograda u ruke Otomanske imperije. “Danas smo imali scenu koja govori kakav Beograd jeste, da su i pravoslavna i rimokatolička crkva zajedno obeležile taj tužan događaj, jutros su u Hramu bili rimokatolički sveštenici, a predstavnici patrijarha večeras u katedrali što govori koliko je ovaj događaj važan za čitavo hrišćanstvo”, rekao je Vesić. Tada su, kako je podsetio, Beograd branili i katolici i pravoslavci i zajedno ginuli za slobodu. Podsetio je da je franjevački svetac Jovan Kapistran 65 godina pre pada Beograda bio najzaslužniji što je Beograd bio odbranjen i što ga Otomanska imperija posle pada Carigrada nije zauzela. “To pokazuje da imamo zajedničku istoriju, da treba da negujemo zajedništvo i različitosti, jer Beograd pripada svim građanima bez obzira na veroisopvest i nacionalnost”, naglasio je Vesić. Zamenik gradonačelnika dodao je da su u katedrali bili i prestavici islamske zajednice, što, kako je naveo, govori da sećajući se tog tužnog događaja za Beograd, prestavici svih konfesija, zajedno sa nama, gledaju u budućnosti i kako naš grad može da se razvija.

(Tanjug/rtv.rs/KMC)

FOLLOW US ON: