Homelokalne vestiMitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (FOTO I VIDEO)

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (FOTO I VIDEO)

Porfirije Perić je 46. po redu poglavar Srpske pravoslavne crkve, izvijestila je u četvrtak 18. februara agencija Tanjug, a prenose drugi srpski mediji.

Novoizabrani patrijarh, nasljednik pokojnog Irineja Gavrilovića, do danas je obnašao dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog na koje ga je imenovao Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na svom redovnom zasjedanju 24. maja 2014. godine.

U finalnom izboru koji se održao u Hramu svetog Save za novoga patrijarha SPC-a našla su se imena trojice vladika – Irineja bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Saborom Srpske pravoslavne crkve predsjedavao je episkop sremski Vasilije, jer je episkop šabački i administrator eparhije valjevske Lavrentije, koji je kao najstariji episkop bio planiran za predsjedavajućeg, u srijedu 17. februara hospitaliziran u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Izboru novog patrijarha nazočilo je 36 vladika SPC-a, od ukupno 39 koliko ih je u Sinodu. Nedostajali su episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australsko-novozelandski Siluan i episkop zapadno-američki Maksim.

U kripti Hrama svetog Save svakog vladiku dočekao je poseban stol, opremljen mikrofonom i monitorom na kome su snimani svi govornici, a svakom od njih je bio dostupan i fascikl s Ustavom SPC-a koji regulira izbor poglavara, rokovnik za bilješke s logom SPC-a i bočica s alkoholom za dezinfekciju ruku.

Četiri sada od početka zasjedanja Sabora SPC-a objavljeno da je novi patrijarh Porfirije

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve započeo je svetom arhijerejskom Liturgijom sa prizivom Svetog Duha za izbor 46. patrijarha. Liturgiju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je od smrti patrijarha Irineja obavljao dužnost čuvara patrijaršijskog trona, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Vrata Hrama zaključala su se u 12.00 sati, a ispred njih je na izbor novoga patrijarha čekao veliki broj medijskih ekipa. Nešto prije 16 sati objavljeno je da je novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić, dojučerašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski, izvijestio je Tanjug, a prenose novosti.rs u četvrtak 18. februara.

Životopis novog patrijarha SPC-a

Porfirije Perić rođen je 22. julija 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje djece Radivoja i Radojke Perić, koji su se nakon Drugog svjetskog rata iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu.

Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju Jovan Jovanović Zmaj završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Doktorirao u Ateni 2004. godine

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu. Ubrzo je počeo studirati i na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

Nakon što je zamonašen u manastiru Dečani i za svećenika rukopoložen, po završetku fakulteta otišao je na postdiplomski studij u Atenu gdje je ostao do 1990. godine. Na Bogoslovnom fakultetu u Ateni 2004. godine obranio doktorsku disertaciju na temu “Mogućnost poznanja Boga kod apostola Pavla po tumačenju Svetog Jovana Zlatoustog”.

Koordinator za suradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije

Prije nego što je preuzeo dužnost mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, Porfirije Perić od 2010. godine bio je vojni episkop, a zatim i koordinator za suradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Opširnije informacije mogu se dobiti na web stranici SPC-a.

(IKA; KMC)

FOLLOW US ON: