HomevestiMjanmar. Nakon 50 godina prvo javno slavlje Božića u Yangonu

Mjanmar. Nakon 50 godina prvo javno slavlje Božića u Yangonu

Na slici: Papa Franjo na susretu s isusovcima tijekom svojeg apostolskog putovanja u Mjanmaru (Mjanmar, 14.12.17.)

Kršćanske su zajednice u Mjanmaru prvi put nakon 50 godina proslavile Božić na ulicama Yangona. Božić se u prošlosti slavio strogo u crkvama, a sada je po čitavom gradu, uz posebnu dozvolu vlasti, bilo nekoliko misa, slavlja i procesija.

Slavlja su počela 23. decembra u metodističkoj crkvi Presvetog Trojstva i završila su 25. decembra svečanom liturgijom u katoličkoj katedrali Svete Marije u Yangonu uz prisustvo Herya Van Thia, potpredsjednika Mjanmara. Pomoćni biskup nadbiskupije Yangon, John Saw Yaw Han, izrazio je radost mjanmarskih kršćana zbog tog prvog javnog slavlja i ohrabrio je sve sunarodnjake da na svaki mogući način doprinesu budućnosti te zemlje.

 

Takva proslava Božića potaknuta je uz suglasnost predsjednika pokrajinske vlade Yangona i gradonačelnika Yangona, s posebnom željom da se na taj način iskaže počast posjetu pape Franje Mjanmaru u studenom ove godine, te da pokaže solidarnost s kršćanima u Mjanmaru i u cijelom svijetu.

Prema riječima tamošnjeg katoličkog svećenika, te su aktivnosti znak veće vjerske slobode u Mjanmaru. Jedna je pripadnica Baptističke crkve pak izjavila da u posljednjih 50 godina nikada nije doživjela takvo slavlje Božića. Mnogo kršćana pjevalo je božićne pjesme, ponudili su hranu i piće građanima Yangona bez ikakve diskriminacije izražavajući svima čestitke i želje za mirom. Mnogi su se građani pridružili slavlju. “Ova je godina vrlo značajna za mjanmarske kršćane jer im je bilo dopušteno javno s drugim građanima slaviti Božić – rekao je za agenciju Fides otac Thet Tin, katolički svećenik i naglasio – cilj je slavlja bio društveno povezivanje, međureligijsko razumijevanje i prijateljstvo među građanima

Jedan je katolik laik pak istaknuo da Božić znači pokazati i darivati čovječanstvu Kristovu ljubav, dok je jedan budist rekao za agenciju Fides da cijeni to slavlje i da je uživao u njemu sudjelujući zajedno sa suprugom. Pritom je istaknuo da je Božić slavlje koje ima vrijednost za sve, a ne samo za kršćane. Mjanmarski kršćani smatraju da će ovaj Božić ostati u sjećanju ljudi kao prvi veliki međureligijski susret s mjanmarskim budistima.

Predsjednik je pokrajinske vlade Yangona obećao stanovnicima da će se Božić u Yangonu slaviti i sljedećih godina. Prema popisu stanovništva iz 2014. godine Mjanmar ima 51 milijun stanovnika, a kršćana svih vjeroispovijesti ukupno ima 3 milijuna – objavila je agencija Fides.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: