Homelokalne vestiMlada misa. »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe…«

Mlada misa. »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe…«

U nedjelju 23. juna novozaređeni svećenik Beogradske nadbiskupije vlč. Mihael Sokol predsjedavao je u crkvi Krista Kralja u Beogradu euharistijskom slavlju uz prisustvo beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hočevara i brojnih svećenika iz Beograda i Hrvatske.

Obraćajući se obitelji mladomisnika, nadbiskup je u uvodnome dijelu rekao da novi svećenik Mihael Sokol od tog trenutka nije više samo njihov, nego pripada Svetoj rimskoj katoličkoj Crkvi. »Primio je novo ime ‒ prezbiter Rimokatoličke Crkve. On je odsad drugi Krist«, istaknuo je nadbiskup. Podsjetio je mladomisnika da ne zaboravi da je, otkako ima novo ime, primio besplatnu Božju milost te naglasio da odsad pripada novoj domovini, domovini Kristove Crkve. Njegov je zadatak da tu domovinu uvećava, da ona uvijek raste i napreduje, da cvate plodovima ljubavi«, podvukao je mons. Hočevar. Kao što je to običaj, biskup ordinarij je na početku svete mise blagoslovio novog prezbitera.

Velečasni Božidar Josip Tenšek iz Zagreba u svojoj se propovijedi osvrnuo na riječi evanđelista Luke iz čitanja toga dana: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe.«»To su obično riječi koje su upućene novom svećeniku. Ako hoćeš krenuti, moraš se uputiti na neki put, na putovanje. Tvoj je svećenički put tek započeo i dio je tvoga životnog putovanja. Na početku su te na putu pratili roditelji. Kao što smo čuli u čitanjima, lijepo se uklapa u ovaj događaj to kako Gospodin izlijeva svoga Duha milosti i molitvu na dom Davidov i Jeruzalemce, pa tako evo danas i na tvoju obitelj iz koje si potekao. Zbog toga uvijek zahvaljujemo obitelji iz koje dolazi svećenik.

Na svom si se putovanju sigurno pitao što je za tebe Isus Krist i Crkva, što je za tebe služenje. Odsad ćeš to isto pitanje slušati od drugih i morat ćeš odgovoriti ‒ kao što je Isus pitao apostole ‒ ’tko sam ja i što govori svijet o meni’. Nakon Petrova odgovora ’Ti si Krist pomazanik’, Isus postavlja novo pitanje: ’A vi, što vi kažete, tko sam ja…?’ Bila je to Isusova ’provokacija’ jer je izvanredno dobro znao svoje apostole, kako su samo slabi i grešni.

Mihaele, ti možeš biti najbolji teolog, najizvrsniji filozof, najnačitaniji intelektualac ili najkvalitetniji crkveni menadžer, ali ako ne znaš odgovoriti na to jednostavno pitanje koje je postavio Isus, onda se može dogoditi da ideš krivim smjerom na svome putovanju, što nikome ne bismo željeli. Vjerujem da ćeš naći odgovor jer si dosad o tome mnogo razmišljao.

Nadalje se pitamo kako ćeš znati koji je pravi smjer. Primjer ti može biti sveti Ante Padovanski koji se dičio mnogim vrlinama: ti naime dolaziš iz župe čije je on zaštitnik. Ovih smo dana mnogo čitali o svetome Pavlu, svecu naroda. Evo, on je uvijek znao kojim putem ići. Bio je velik u svome navješćivanju, ali isto tako je znao za svoje slabosti. A i sveti Petar, stijena Crkve, može ti biti primjer, da ne nabrajam dalje…

Sjetimo se još nedavnog kratkog putovanja, a to je od katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje si jučer primio sveti red, pa do crkve Krista Kralja u Beogradu. To je kraći put između dviju crkava koji, međutim, u sebi ima mnogo simbolike. Marija je kraljica i majka milosrđa i ona te nikad neće zaboraviti. Njoj se utječi kroz molitvu da bi na svećeničkom putu uvijek bila uz tebe. A Krist je Kralj neba i zemlje i jedino Njemu služi.

Nalazimo se na ušću, mjestu gdje se jedna rijeka izlijeva u drugu. Znamo da rijeka moćno napreduje dalje kako bi došla do otvorenog mora i kako bi po Božjoj mudrosti i promisli opet išla prema svojoj luci. Pa neka bude i rijeka tvoga putovanja i života usmjerena po Božjoj promisli, a ti budi ustrajan, vjeran i otvoren Duhu Božjemu i zajedno sa svetim Pavlom ponavljaj: ’Sve mogu u Onome koji me jača!’ (Fil 4, 13). Neka te, dakle, prati Božji blagoslov na tvome putu!«, zaključio je propovijed velečasni Tenšek.

Na kraju mise je mladomisnik vlč. Mihael Sokol zahvalio svojoj obitelji, nadbiskupu, generalnom vikaru, kancelaru, pa i cijeloj zajednici Beograda što su ga prihvatili i tijekom godine pratili svojim molitvama i savjetima.

Uime župne zajednice Krista Kralja, čestitke novomisniku uputio je Viktor Cvetković.

(kmc)

FOLLOW US ON: