Homelokalne vestiMolitva je najljepša čestitka Majci Božjoj!

Molitva je najljepša čestitka Majci Božjoj!

»Mnogo je razloga što nas je danas, 7. septembra, u našoj katedrali u Beogradu okupila Majka Bogorodica«, rekao je na početku misnog slavlja beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar te nabrojio najvažnije: bila je prva subota u mjesecu, kad se na poseban način molimo za obnovu duhovnog centra Marijanuma, ne samo za materijalnu nego i duhovnu obnovu zajednice; dalje, slavljen je blagdan Marijinog rođenja; osim toga, 7. septembra je bilo točno 400 godina od mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina. Nadbiskup je podsjetio da prve subote u mjesecu Bogorodici možemo uputiti i svoje osobne molitve te ohrabrio da budemo uporni u zazivanju Duha Svetoga.

U uvodnom je dijelu nadbiskup zahvalio svećenicima i redovnicima na koncelebraciji. Poželio je da djeca, nazočna svetoj misi, budu sjeme blagoslova za sve obitelji. Zahvala je upućena i prisutnom gospodinu Gavrilu Grbanu, predstavniku Uprave za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama, čime je pokazano zanimanje za našu crkvenu zajednicu. Nadbiskup je naglasio da ta uprava materijalno podupire obnovu Marijanuma te ukazao da je Marijanski centar krenuo s velikom obnovom koja će služiti promicanju jedinstva, zajedništva i radosti u Gospodinu.

»Naša prisutnost, molitva, pjevanje, slušanje Božje Riječi, odanost te hodanje i spremnost da prihvatimo njenog Sina, naša je najljepša čestitka Majci Božjoj!«, istaknuo je mons. Hočevar.

»Okupili smo se na molitvu da bismo iscijelili, učvrstili i sanirali ne samo temelje naše vjere, nego i zajedništvo u Crkvi i odgovornost prema današnjem svijetu koji se nalazi na raskrižju. Samo ako budemo jedno srce i jedna duša, možemo dati svoj doprinos tom procesu«, istaknuo je nadbiskup.

»Jesmo li se ikad upitali zašto Majka Božja nosi toliko naslova; koliko samo divnih zaziva ima u litanijama u čast Djevici Mariji…?

Marija je u tadašnjem svijetu, koji se nije mnogo razlikovao od današnjeg, uvijek služila Bogu. Ona nije radila propagandu, nego se u sabranosti i dubinama svoje povijesti usmjerila da bude sva na raspolaganju Bogu.

Prihvatila je siromašnog muža. Znala je što znači živjeti za Boga. To je veliki izazov za sve nas, pogotovo za našu djecu i mlade«, nastavio je svoje razmišljanje mons. Hočevar i pitao: »Možemo li se i mi tako hrabro odlučivati za vjernost Bogu, tako kao Bogorodica, Marija iz Nazareta?

Marija nije nikad izgubila vjeru, čak ni kad je Isusa morala roditi u štali, u tuđoj zemlji.

Isus nam je pokazao put, put kojim će ići i Bogorodica koja se svakog dana suočavala s novim izazovima. I mi smo dužni svjedočiti u ovoj zajednici gdje nas je poslao Bog.

A jesmo li spremni živjeti svoj identitet, s naglaskom na dijalogu i suradnji s drugima?«, zaključio je pitanjem svoje razmišljanje nadbiskup.

Nakon svete mise otac nadbiskup je sa svojim suradnicima uputio nekoliko misli i smjernica za novu pastoralnu i vjeronaučnu godinu. Otac Aleksandar Ninković je najavio Biblijsku školu koja počinje 30. septembra svetom misom u 18 sati u crkvi Krista Kralja, dok će se uvodno predavanje održati u 19 sati u dvorani crkve Krista Kralja u Krunskoj ulici 23 u Beogradu.

(kmc)

FOLLOW US ON: