Homelokalne vestiMolitva za Božji blagoslov nove pastoralne godine

Molitva za Božji blagoslov nove pastoralne godine

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na Neimaru u Beogradu bila je na blagdan Rođenja BDM 8. septembra mesto okupljanja za vernike iz Beograda, a na poseban način za porodice i decu.

Pre mise, u 17 sati molila se, po zagovoru Blažene Djevice Marije, sveta krunica za poseban Božji blagoslov u novoj pastoralnoj godini. Molitvu je predvodio beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, a usledila je i sveta misa u koncelebraciji nadbiskupa i svećenika i redovnika iz Beograda.

U prigodnoj propovedi nadbiskup je istakao da nas je tog dana dotakla Božja milost i da je to dan koji za sve nas donosi poseban blagoslov. Rečenica iz drugog čitanja, koja kaže da kod onih koji Boga vole Bog sve okreće na dobro, bila je podsticaj nadbiskupu za razmišljanje: »To znači da postoji samo jedan uslov da bismo mogli da budemo srećni: bilo šta da se desi u našem životu, Bog će sve okrenuti na dobro. Nemojmo se stoga plašiti ničega«, rekao je nadbiskup i pozvao vernike da se zapitaju vole li Gospodina svim srcem, dušom i razumom, kako Ga je volela Blažena Djevica Marija. I hoćemo li svi mi u novoj školskoj godini jače zavoleti Gospodina. »Ko ne napreduje ‒ nazaduje, govorili su rani Rimljani. Ovome svetu ne možemo da pružimo sreću materijalnim blagostanjem, ni svojom uspešnom karijerom, ali možemo božanskom ljubavlju, što znači zračiti radost i širiti sigurnost da je Bog s nama… Daj Bože da uzmognemo da volimo Boga Marijinom ljubavlju«, zaključio je nadbiskup.

Za vreme mise dvojica bogoslova ‒ Mihael Sokol i Adrian Nikačević ‒ primljeni su među kandidate đakonata i prezbiterijata. Možemo reći da su to posebne milosti i darovi za Beogradsku nadbiskupiju, za koje treba da zahvalimo Gospodinu.

Na kraju svete mise održan je razgovor posvećen temi verskog vaspitanja dece i njihovom praćenju. Deca su u to vreme imala poseban program. U uvodnom delu nadbiskup je istakao da Crkva nisu samo svećenici i redovnici i redovnice, nego i laici na kojima je danas velika odgovornost. Tamo gde svećenici ne mogu da stignu, a to znači u mnoge društvene oblasti, oni treba da budu onaj kvasac i nosioci Božje prisutnosti, da ne kažemo svetosti na koju su pozvani. Dakle, pozvani su i da posreduju veru drugima. Usledilo je razmišljanje o nadbiskupovom pitanju kako zamišljamo novu pastoralnu godinu. Svećenici su izneli svoja razmišljanja i iskustva. Dekan grada Beograda fra Ilija Alandžak ukazao je na važnost uloge roditelja u praćenju i podsticanju dece da se odazovu euharistijskim slavljima i časovima veronauke. Mons. Gžegož je izneo pozitivno iskustvo porodica u misijama, čija deca pohađaju veronauku u školama zajedno s decom iz Pravoslavne Crkve. Deca iz katoličkih porodica na času veronauke neretko svedoče život u porodici, na čemu su veroučitelji veoma zahvalni. Pater Lojze Letonja, CM, izneo je važnost boljeg poznavanja osnova katehizma, kao što su Božje zapovesti i njihovo primenjivanje u životu. Pater Ante Lozuk, SI,  podvukao je važnost radosnog svedočenja vere i da je impresioniran vernošću ovog malog stada katolika u Beogradu, među kojima su i članovi međunarodne zajednice koja se okuplja na nedeljnoj svetoj misi. Pedagoginja iz Zagreba, koja u župi Sv. Ante već četvrtu godinu pomaže prilikom održavanja veronauke, iznenađena je što se svake godine u toj župi pojavljuje na veronauci sve više dece. Na kraju razgovora svedočili su laici: žene iz molitvenih zajednica »Karmel« i »Presveta Krv Isusova«, član porodice iz Neokatekumenskog puta iz Italije i župljanka iz Beograda.

Posle završetka programa deca su se vratila u crkvu i iznenadila roditelje „tortom“ povodom rođendana Blažene Djevice Marije.

(kmc)

FOLLOW US ON: