HomevestiMons. Jurkovič o pravu na vodu i o migracijama

Mons. Jurkovič o pravu na vodu i o migracijama

Kako bi se svima zagarantirala opskrba vodom, globalno upravljanje vodama mora stoga razmotriti dvije velike pojave ovoga vremena: migracije i klimatske promjene

Svako ljudsko biće ima neotuđivo pravo na vodu i odgovornost da je ne troši uzaludno – naglasio je stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, nadbiskup Ivan Jurković, govoreći na 39. zasjedanju Vijeća za ljudska prava posvećenom pravu na vodu i higijensko sanitarne uvjete.

Neophodna je pravedna raspodjela i pristup vodnim prirodnim bogatstvima, treba ih poštovati ne samo kao društveno i kulturno dobro, nego i kao gospodarsko dobro, ali koje nema prednost pred ljudskim pravom na vodu – istaknuo je nadbiskup i podsjetio na encikliku ‘Laudato si’ pape Franje: ‘Hitno su nam potrebni zajednički projekti i konkretne geste koji priznaju da je svako prisvajanje prirodnog bogatstva vode, na štetu ljudskog prava na pristup tom prirodnom bogatstvu, neprihvatljivo.

Izaslanstvo koje je predvodio nadbiskup Jurkovič dijeli zabrinutost posebnog izvjestitelja o primjeni ljudskih prava na vodu i higijensko-sanitarne uvjete u svakom trenutku: prije, za vrijeme i nakon izvanrednih prilika, za vrijeme razvojnih projekata i drugim prilikama koje mogu izazvati prisilna preseljenja. Dakle, mora postojati cjelokupan pregled migracijskih pitanja u bilo kojem obliku upravljanja vodama, a isto je tako potrebno uzajamno razmotriti pitanja upravljanja vodama u bilo kojem okviru upravljanja migracijama.

Kako bi se svima zagarantirala opskrba vodom, globalno upravljanje vodama mora stoga razmotriti dvije velike pojave ovoga vremena: migracije i klimatske promjene – naglasio je nadbiskup i rekao – Mora prepoznati prednosti migracija za razvoj i njegovu svrhu spašavanja života. Migracije same po sebi ne mogu riješiti pitanja dostupnosti vode, ali mogu biti dio rješenja.

Na kraju je nadbiskup Jurković podsjetio na apel pape Franje da se s najosjetljivijim pitanjima našega vremena, kao što su ona u svezi s migracijskim kretanjima, klimatskim promjenama i pravom svakoga da uživa osnovna dobra, suočimo velikodušnom i dalekovidnom odgovornošću i u duhu suradnje, iznad svega među zemljama koje najviše mogu pomoći.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: