HomevestiMozambik. Papa posjetio zdravstveni centar na periferiji Maputa

Mozambik. Papa posjetio zdravstveni centar na periferiji Maputa

Na slici: Papa u zdravstvenom centru u Zimpetu  (Vatican Media)

Treći dan apostolskoga pohoda Mozambiku papa Franjo je započeo posjetom pacijentima i djelatnicima Zdravstvenoga centra u Zimpetu, četvrti na periferiji Maputa, u kojem se, u sklopu projekta Zajednice svetoga Egidija „DREAM“, liječe tisuće žena i djece zaraženih HIV-om

Podsjetivši na evanđeosku prispodobu o Milosrdnom Samarijancu, Papa je rekao da svi koji su se liječili u toj ustanovi, kao i svi oni koji tamo dolaze u očaju i tjeskobi, nalikuju čovjeku ostavljenom uz rub puta. Međutim, primijetio je da spomenuti Centar pokazuje kako je bilo onih koji su se zaustavili i osjetili suosjećanje, koji nisu podlegli iskušenju da kažu kako se nema što učiniti.

Sveti je Otac također pohvalio brojne zdravstvene stručnjake koji su u tom zdravstvenom centru dugi niz godina bez naknade obučavali lokalno stanovništvo, istaknuvši da njihovo zalaganje u sebi sadrži iznimno veliku ljudsku i evanđeosku vrijednost. Naveo je, osim toga, podatak da ta ustanova, uz oboljele od HIV-a, odnosno AIDS-a, pomaže i osobama s malignim oboljenjima, kao i onima koji boluju od tuberkuloze, te stotinama pothranjenih ljudi, posebice djece i mladih.

Papa je, među ostalim, istaknuo da se vjernička briga ne može ograničiti samo na jedan oblik pomoći, već zahtijeva pažnju u ljubavi koja drugoga poštuje kao osobu i traži njegovo dobro. Medicinskom osoblju Centra u Zimpetu kazao je da su shvatili kako medicinsko liječenje, iako potrebno, nije dovoljno, te su se posvetili vraćanju dostojanstva tim ženama i djeci, pomažući im u planiranju bolje budućnosti.

Na kraju je Sveti Otac napomenuo da su mnoge osobe koje zbog dostojanstvenoga liječenja nose osmjeh na licu, kao i sto tisuća izliječene djece, dio plaće koju im je Gospodin ostavio te da oni dalje prenose nadu mnogima koji još leže uz rub puta i treba im netko tko će ih podići.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: