HomevestiMsgr. Krzysztof Marcjanowicz imenovan papinskim ceremonijarom

Msgr. Krzysztof Marcjanowicz imenovan papinskim ceremonijarom

Msgr. Krzysztof Marcjanowicz, svećenik krakovske nadbiskupije i dužnosnik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, imenovan je voditeljem papinskih liturgijskih slavlja, odnosno ceremonijarom. Ured za papinska liturgijska slavlja je tijelo Svete Stolice koje priprema i nadzire liturgijska slavlja koja predvodi Sveti Otac, a sadašnji je ceremonijar msgr. Guido Marini.

Apostolska je konstitucija ‘Pastor Bonus’ od 28. juna 1988. godine, u skladu s načelima liturgijske obnove koju je potaknuo Drugi vatikanski sabor, unijela veliku promjenu u odnosu na prethodni Ured za papinska slavlja, te je ustanovila novi Ured za liturgijska slavlja Svetoga Oca.

Papinski ceremonijari pomažu papi u svetim obredima, a u posebnim događajima pomažu i kardinalima, kao primjerice, na konzistorijima, u preuzimanju kardinalskoga naslova, te na misama i drugim svečanim slavljima. Msgr. Krzysztof Marcjanowicz, dužnosnik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, sudjelovao je prošlih dana na predstavljanju korizmene poruke pape Franje u Tiskovnom uredu Svete Stolice.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: