Homelokalne vestiNa blagdan Marije Pomoćnice, nadbiskup Hočevar služio sv. Misu u katedrali

Na blagdan Marije Pomoćnice, nadbiskup Hočevar služio sv. Misu u katedrali

Na blagdan Marije Pomoćnice kršćana, 24. maja, u beogradskoj katedrali Blažene Djevice Marije obilježili smo više obljetnica i blagdana. Nadbiskup mons. Hočevar predvodio je misno slavlje zajedno sa katedralnim župnikom vlč. Leonidom Bevzom i nekoliko svećenika i redovnika iz Beograda. Kancelar Nadbiskupije mons. Aleksandar Kovačević je na početku uputio pozdrave i dobrodošlicu svima prisutnima, rekavši da Ekumenski moški zbor, koji je pod patronatom Beogradske nadbiskupije, slavi Mariju Pomoćnicu kršćana kao svoju zaštitnicu, a da se  Caritas Srbije – također danas među nama – upravo njoj najviše utjeće. Kancelar je zatim čestitao nadbiskupu mons. Stanislavu Hočevaru, jer je na ovaj dan prije 18 godina bio zaređen za biskupa, i rekao da to nije slučajno baš na ovaj dan.

Beogradski nadbiskup je u svojoj propovijedi naglasio kako je danas prije svega obiteljski događaj. Osim, što je blagdan Marije Pomoćnice kršćana danas slavimo također slavenske apostole sv. Ćirila i Metoda i ovi blagdani govore nam o konkretnoj i opipljivoj povijesti. Kad kažemo Pomoćnica kršćana pomislimo na bezbroj konkretnih, čudesnih i povijesnih događaja, rekao je nadbiskup i istaknuo da je Gospa Beogradska – koju slavimo u oktobru – naslikana kao čudesna pomoćnica kršćana. Tako smo i mi danas pozvani da postanemo pomoćnici poput Blažene Djevice Marije, rekao je mons. Hočevar.

Nadbiskup je na euharistijskom slavlju pozdravio đakona, oca Nikolu iz Srpske Pravoslavne crkve koji je prije mise sudjelovao kod obreda rezanja slavskog kolača povodom slave EMZ (Ekumenski moški zbor). Istaknuo je da nas kršćane istočne i zapadne tradicije na poseban način povezuju sv. Ćiril i Metod. Lijepo je da danas za vrijeme mise pjevaju slavljenici EMZ i to istočne i zapadne napjeve, rekao je nadbiskup, te im uputio iskrene čestitke za njihovo zalaganje. Zatim je pozdravio djelatnike Caritasa, nadbiskupskog Ordinarijata i Medija centra. Posebna radost za nadbiskupa bila je prisutnost obitelji s djecom u misiji, naglasivši da smo mi svi zajedno Crkva.

Pogledavši na kip Majke Marije koji stoji sa lijeve strane prezbiterija i pored svetohraništa, nadbiskup je konstatirao da Marija gleda u nas i da ima majčinske ruke usmjerene prema nama. Ona je sretna, ne samo zbog toga što je blažena, nego što se može moliti za nas svome sinu i Duhu Svetome, rekao je nadbiskup.

Osvrnuvši se na Evanđelje dana, nadbiskup nas je podsjetio da je Majka Marija na svadbi Galilejskoj odmah primjetila što nedostaje ovoj zajednici. Kada je rekla da nema vina, nije mislila samo na materijalno, što je znak mesijanske prisutnosti. Ona je mislila prije svega na nedostatak ljubavi u Starom zavjetu. Ona vidi kako je potrebno novo vino Kristovo, vino o Kristovoj ljubavi, vino o Kristu na Križu koji će spasiti svijet. Tako ona gleda i u nas, u našu Beogradsku nadbiskupiju, dodao je mons. Hočevar. Marija je mogla vidjeti sve nedostatke jer je bila potpuno čista i velikodušna, jer nikada nije mislila samo na sebe. Bila je na raspolaganje Bogu i svome narodu, zbog toga je bila izabrana za Božju majku. Naša Crkva će napredovati ako će imati takve čiste i svete duše, nastavio je svoje razmišljanje nadbiskup i pozvao roditelje da omoguće svojoj djeci ovu čistoću srca. Samo tako ćemo biti izabrani za velika djela, rekao je. Zato omogućimo djeci da čuju Božji glas. Budite obitelji koje omogućavaju da se rađaju novi anđeli neba, istaknuo je i na kraju svima poželio da naš vapaj dođe iz srca kao što je to učinila Marija kada je svome sinu rekla, vina nemaju, jer Isus i nas želi čuti.

Pred kraj mise, nadbiskup je sa svećenicima ispred kipa Majke Marije predvodio litanije pozvavši i djecu da im se približe.

(kmc)

FOLLOW US ON: