HomevestiNadbiskup Adolfo Tito Yllana, novi apostolski nuncij u Izraelu i Cipru te delegat u Jeruzalemu i Palestini

Nadbiskup Adolfo Tito Yllana, novi apostolski nuncij u Izraelu i Cipru te delegat u Jeruzalemu i Palestini

Nadbiskup Adolfo Tito Yllana, novi apostolski nuncij u Izraelu i Cipru te delegat u Jeruzalemu i Palestini  (GIOVANNI PORTELLI)

Filipinski 73-godišnji nadbiskup predstavljao je Svetu Stolicu na četiri kontinenta: u Africi, Aziji, Europi i Oceaniji. Sada ga papa Franjo poziva na važno poslanje u Svetoj zemlji

Novi predstavnik pape Franje na području Svete zemlje stiže u kontekstu kompleksne i vrlo delikatne situacije, između aktualnih političkih promjena i ponovnoga rasplamsavanja nestabilnosti koje je prošlih tjedana ponovno potaknulo nasilje između Izraelaca i Palestinaca, uz zabrinutost međunarodne zajednice.

Nakon Australije, 73-godišnji filipinski nadbiskup Adolfo Tito Yllana – kojega je papa Franjo imenovao apostolskim nuncijem u Izraelu i Cipru, te apostolskim delegatom u Jeruzalemu i Palestini – ulazi sada u stvarnost kojoj je papa Franjo nedavno posvetio intenzivne molitve i apele. Posebno polovicom maja, kada je nakon poginulih i ranjenih, među kojima su bila brojna djeca, put oružja nazvao „neprihvatljivim“, te ponovno potaknuo da se između ta dva naroda pronađe put bratstva.

Nadbiskup Yllana nasljeđuje nadbiskupa Leopolda Girellija, koji je u martu imenovan apostolskim nuncijem u Indiji. Nadbiskup Yllana je rođen u gradu Naga, 6. februara 1948., a za svećenika je zaređen 1972. godine. Na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu diplomirao je građansko i kanonsko pravo, a nakon što je završio studij na Crkvenoj akademiji, 1984. godine, ušao je u diplomatsku službu Svete Stolice u okviru koje je djelovao na svim kontinentima, među kojima u papinskim predstavništvima u Gani, Šri Lanki, Turskoj, Libanonu, Mađarskoj i Tajvanu.

U decembru 2001. godine Ivan Pavao II. ga je imenovao apostolskim nuncijem u Papui Novoj Gvineji te ga zaredio za biskupa u bazilici svetoga Petra 6. januaru 2002. godine. Potom mu povjerava također vodstvo nuncijature na Salomonskim otocima. Godine 2006. Benedikt XVI. ga je imenovao nuncijem u Pakistanu, a poslije ga, 2010. godine, odredio za sjedište u Demokratskoj Republici Kongo. U februaru 2015. godine papa Franjo ga je imenovao apostolskim nuncijem u Australiji. Poznaje engleski, španjolski, talijanski i francuski jezik.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: