HomevestiNadbiskup Auza: Kultura susreta kao odgovor na međunarodni terorizam

Nadbiskup Auza: Kultura susreta kao odgovor na međunarodni terorizam

Na slici: Nadbiskup Bernardito Auza

Nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, u govoru je na 74. zasjedanju Opće skupštine UN-a istaknuo da borba protiv međunarodnoga terorizma zahtijeva jedinstvo civilnog i vjerskog djelovanja te snagu zakona i prava, ali mora se temeljiti na kulturi susreta koja potiče međusobno prihvaćanje i promiče mirna i uključiva društva

Činiti teroristička djela kako bi se naštetilo nevinim ljudima apsolutno je neopravdano i neprihvatljivo. Brutalnost tih djela i prezir terorista prema životu nemaju opravdanja niti nas mogu ostaviti ravnodušnima – primijetio je nadbiskup Bernardito Auza, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, govoreći prošlih dana na 74. zasjedanju Opće skupštine UN-a. Pritom je upozorio na nužnost pronalaska nacionalnih i međunarodnih rješenja za borbu i iskorjenjivanje te žalosne pojave te potrebu usmjeravanja pažnje na četiri stupa Ujedinjenih naroda kojima terorizam neprestano prijeti, a to su mir i sigurnost, ljudska prava, vladavina zakona i ljudski razvoj.

Budući da su svi ugroženi, svi moraju reagirati – rekao je nadbiskup Auza te međunarodnoj zajednici predložio da onima koji koriste terorističke taktike uskrati financijsku potporu i pristup oružju. Također je predložio sprječavanje radikalizacije mladih putem medija i Interneta, te korištenje dokazano učinkovitih mehanizama u borbi protiv terorizma: kaznenoga prava i međunarodne suradnje između policije i pravosudnih vlasti. Nadbiskup je, osim toga, napomenuo da bi pred sudom trebali odgovarati svi koji potiču nasilni ekstremizam ili prihvaćaju pripadnike terorističkih skupina te oni koji krše međunarodno humanitarno pravo.

Kako bi mjere za borbu protiv terorizma bile učinkovite, a ne kontraproduktivne, moraju pažljivo poštovati pravedan postupak, ljudska prava i dostojanstvo svih uključenih osoba. Borba protiv terorizma zapravo ne može nikada opravdati politike i prakse koje su na štetu pravednoga postupka i ljudskog dostojanstva – rekao je nadbiskup Auza te upozorio kako je važno da u borbi protiv terorizma sudjeluju narodi, vlade i lokalne organizacije, kao i vjerske organizacije i vođe.

Sve su države pozvane surađivati s lokalnim vlastima, civilnim društvom i vjerskim zajednicama na promicanju razvoja, obrazovanja, zaštite ljudskih prava i sprječavanja širenja terorističke propagande – kazao je stalni promatrač Svete Stolice te istaknuo šest točaka koje bi mogle imati temeljni utjecaj na zaustavljanje i iskorjenjivanje terorizma, među kojima su poštovanje slobode savjesti, vjeroispovijesti i uvjerenja; potom jednakost svih građana pred zakonom; poštovanje razlika između političke i vjerske sfere; kategorična osuda zlostavljanja i zloupotrebe religije i vjerskog uvjerenja; istinsko opredjeljenje za interkulturalni i međureligijski dijalog te učinkoviti napori u obrazovanju kako bi se odgojili odgovorni građani i ljubitelji mira.

Nadbiskup Auza na kraju se osvrnuo na poziv na promicanje dijaloga, suradnje, razumijevanja i tolerancije, upućen svjetskim vođama u Deklaraciji o ljudskom bratstvu, koju su potpisali papa Franjo i veliki imam Ahmed Al-Tayyeb. Pritom je istaknuo učinkovitost takvoga pristupa u borbi protiv terorizma. Koliko god terorizam bio ozbiljna prijetnja našoj kolektivnoj sigurnosti, trajni odgovor na to zlo ne može biti samo primjena zakona ili sigurnosnih mjera, već poticanje kulture susreta koja promiče međusobno prihvaćanje i mirna i uključiva društva – zaključio je nadbiskup Bernardito Auza.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: