Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar čestitao patrijarhu Irineju 90. rođendan

Nadbiskup Hočevar čestitao patrijarhu Irineju 90. rođendan

Mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, u petak 28. augusta 2020. godine, na dan kada kršćani po julijanskom kalendaru slave Uspenje Presvete Bogorodice, uputio je Njegovoj Svetosti g. g. Irineju, arhiepiskopu pećkom, mitropolitu karlovačko-beogradskom i patrijarhu srpskom čestitku povodom njegova veliko životnog jubileja: 90. rođendana.

U čestitki patrijarhu Irineju stoji:

„Na današnji dan, kad Vaša sveta Crkva slavi Uspenje Presvete Bogorodice, Vi ste stupili u ovaj naš svet, u ovu našu zemaljsku istoriju, u bivstvovanje svoga voljenoga naroda. Veliki je to dar Neba Vama lično, Vaša svetosti, kao i Vašoj porodici i čitavom srpskom narodu, Crkvi i svetu. Zato je ovaj dan velika prilika, ali i sveta dužnost za sve nas, da od srca zahvalimo Bogu Tvorcu, ali i Vašim predragim roditeljima i svima koji su Vam pomogli i pratili Vas na životnom putu. I dok pevamo veliku hvalu Svevišnjem ‒ tim više jer blagodarimo i za 90 godina Vašeg bogatog života ‒ ujedno otkrivamo oko sebe svekolike darove Vaše ličnosti i Vašeg životnog poslanja.

Mi koji imamo tu čast i sreću da nam se životi i naša poslanja susreću s Vama, posebno radosno doživljavamo Vaš jubilej. U toj blagodarnosti Gospodu, zazivamo na Vas Njegove preobilne darove. Pre svega da Vas i dalje vodi, nadahnjuje i prosvetljuje. Članovi Vaše Crkve, vernici–laici, klir, monaštvo, jereji i arhijereji žive i propovedaju Jevanđelje u susretanju s tolikim drugim narodima i u tolikim drugim državnim zajednicama. Zato Vam Gospod istorije daruje posebne mogućnosti ostvarenja zajedništva, traženja jedinstva u Isusu Hristu; unapređivanje mira, pomirenja i saradnje uz radosno svedočenje nade u Apsolutnu Budućnost. Upravo ta nada uliva svima nama snagu istrajnosti i nadahnjuje nas za uvek nove izraze ljubavi i razumevanja…

U radosti ovog jubileja i iskrenoj želji da Vas Gospod i dalje blagosilja u služenju Gospodu, Crkvi i ljudima, od srca Vam kličemo: „Sotvori, Gospodi, na mnogaja i blagaja ljeta!“ Presveta Bogorodica, koju Presveta Trojica uzdigoše u sve visine trojstvenog otajstva, neka Vas majčinski prati na tom putu!“ (MS)

FOLLOW US ON: