Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar izrazio saučešće povodom upokojenja Njegove svetosti g. Irineja patrijarha Srpskog

Nadbiskup Hočevar izrazio saučešće povodom upokojenja Njegove svetosti g. Irineja patrijarha Srpskog

Beograd, 20. novembar 2020.

Prot. Br.: 969/2020

 

Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi

Patrijaršija – vikarni episkop Stefan

Beograd

 

Predmet: Saučešće povodom upokojenja Njegove svetosti g. Irineja patrijarha Srpskog

 

Predraga braćo u episkopatu SPC, želim Vama da u svoje sopstveno ime kao i u ime sveštenstva, redovništva, svih Bogu posvećenih osoba i vernika laika naše Beogradske nadbiskupije izrazim iskrenu molitvenu blizinu i duhovnu solidarnost povodom odlaska u večnost Njegove svetosti g. g. Irineja, patrijarha srpskog.

Velikom smo strepnjom pratili njegove dane bolesti moleći se Gospodu života, da ga Vam sačuva u ovim danima tolikih iskušenja. Sada pratimo Vašu svetu Crkvu posebnom molitvenom ljubavlju. Želimo se ujedno sećati tolikih trenutaka zajedničkog života i nadanja.

Kada sam ja došao u Beograd svete jubilarne godine 2000. susretao sam ga najpre u slavnom Konstantinovom gradu, kao vladiku Niškog. Činjenica da je upravo grad Niš obeležen bogatom istorijom probudila je u nama svima veliku čežnju da godinu 2013. – sećajući se 1700. godišnjice Milanskog edikta – obeležimo velikim znakom susreta Istoka i Zapada. Upravo zato smo više puta zajedno hodočastili i u Veneciju i u Milano. U svim tim razmišljanjima i hodočašćima otvarali smo svoja srca i svoj razum tolikim istorijskim pitanjima i tajnama. Upravo u tim godinama Božija ga Promisao – podigla na patrijaršijski tron Srpske Pravoslavne Crkve. U tom smo duhu jevanđeoskim stilom proslavili i ovogodišnje Njegove jubileje.

Mislili smo već zajedno, kako bi trebali naše poglede usmeravati na godinu 2025 – kada će čitavo hrišćanstvo obeležavati 1700. godišnjicu Prvog vaseljenskog, to jest Nikejskog sabora. Patrijarh Irinej sada u večnosti čitavu istoriju spasenja ljudskoga roda gleda novim očima i novim pogledom. Molimo ga, da nas prati svojim zagovorom, kako bismo mogli shvatiti, što Sveti Duh govori svojoj Crkvi.

Predraga visoko preosveštena i preosveštena braćo u episkopatu, časni oci jereji, predrago monaštvo i sav bogoljubivi narod Božiji Srpske Pravoslavne Crkve, izrićemo Vam najdublje saučešće i duhovnu blizinu, vapijući Svevišnjemu da Vas u svemu blagoslovi i obdari svojim darovima.

Sa izrazima najdubljeg poštovanja!

+ Stanislav Hočevar

beogradski nadbiskup i mitropolit

 

Objavljujemo i saopštenje za javnost Srpske Pravoslavne Crkve, 20. novembar 2020

U petak, 20. novembra 2020. godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović).

Dana 27. avgusta 1930. godine blagočestive roditelje Zdravka i Milijanu Gavrilović iz sela Vidove kod Čačka – i sa njima sav rod srpski – Gospod je blagoslovio rođenjem muškog deteta koje je na krštenju dobilo ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a posle Gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu. Zatim diplomira na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej. Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije. Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog. Za Episkopa niškog izabran je 1975. godine. Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja Svetejšeg Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja izvršen je 23. januara 2010. godine, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu. Svetu arhijerejsku Liturgiju je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje svoje braće arhijereja, sveštenika i đakona, kao i predstavnika Ruske i Grčke Crkve.

(kmc)

FOLLOW US ON: