Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar: »Kjara Lubik je živela za jedinstvo«

Nadbiskup Hočevar: »Kjara Lubik je živela za jedinstvo«

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je u subotu 16. marta u Crkvi Krista Kralja u Beogradu predvodio euharistijsko slavlje povodom jedanaestogodišnjice blaženog upokojenja sluškinje Božje Kjare Lubik, utemeljiteljke Pokreta fokolara. Tim povodom nadbiskup je na poseban način pozdravio sve članove Pokreta fokolara i njihove simpatizere i zahvalio im na njihovoj prisutnosti i svedočenju u Beogradskoj nadbiskupiji. Na svetoj misi je uz oca nadbiskupa koncelebriralo još sedam svećenika iz Beograda, na čemu im je nadbiskup takođe zahvalio.

U propovedi je mons. Hočevar podsetio da ulazimo u drugu korizmenu nedelju i da proces Sinode Nadbiskupije, započet još pre tri godine, ulazi u razdoblje dubljeg rada i razmatranja.

Osvrnuvši se na reči iz prvog čitanja, nadbiskup je kazao: »Danas imamo po Božjoj dobroti poseban dar od naše pokojne sestre Kjare. Vi ste moj izabrani narod, a ja sam vaš Bog, čuli smo iz današnjeg prvog čitanja. Ako želimo ozbiljno da slavimo Kjarinu godišnjicu, moramo da se pitamo osećamo li se stvarno kao da smo Božji narod, znači zajednica u kojoj svi iskreno u uzajamnoj ljubavi pripadamo Bogu i prepustimo se Njemu da nas vodi, nadahnjuje i usmerava.«

Naglasio je da je karakteristika Kjare bila to što se uvek osećala delom zajednice u kojoj je gajila odnos s Bogom i bližnjima. To možemo takođe da zapazimo prilikom osnivanja Pokreta fokolara, jer, kako Kjara kaže, nije ga ona osnovala sama nego zajedno sa svojim prijateljicama, fokolarinama. Na poseban način je otkrila Božju Ljubav koja se reflektira u odnosima u Presvetoj Trojici.

Nadbiskup nas je zatim upitao zašto Kjara toliko govori svima nama koji smo u sinodalnom procesu. »Potresna je jedna njena rečenica, koju nisam čuo ni kod jednog sveca, ni crkvenih otaca, kad kaže da se svega možemo odreći, ali nikad jedinstva. Što znači da ne možemo da budemo hrišćani ako ne živimo u jedinstvu. Osetila je da možemo da budemo vernici ne samo tada kada verujemo u Presvetu Trojicu, nego kada tu dimenziju takođe živimo«, rekao je nadbiskup. »Zašto je htela da se u toj zajednici uvek oseća Njegova prisutnost?«, zapitao je i poverio se: »Pre više decenija nisam odmah shvatio šta to znači Isus među nama. Sad razumem da je to plod Kjarinog dubokog iskustva. Ako je Isus u svima, kakvi bi tek onda trebalo da budu međusobni odnosi? To su odnosi samog Isusa Hrista.

Još nešto je kod Kjare izvanredno originalno«, nastavio je mons. Hočevar: »i to možemo da čujemo samo kod Kjare ‒ da će potpuno jedinstvo među nama hrišćanima nastupiti tek kada svaki pojedinac bude živeo trenutak Napuštenog Isusa na križu. To znači da treba umreti svom egoizmu, sebičnosti i tako imati potpuno poverenje u Boga, pa čak i onda kada Ga ne osećamo. Mislim da bi danas te misli ovde trebalo jače aktuelizovati. Tu je najveća dubina njene poruke.«

Nadbiskup je istakao da je to poziv svima nama u pripremama za Sinodu čije je geslo da smo mi Crkva – Božja porodica, što je u savršenom skladu s Kjarinom porukom. To znači da ne živim više ja sa svojim ljudskim egom, jer po prirodi nas naše telo uvek usmerava ka sebi. Ali dar vere i život po veri je i nama omogućio Hrist po svetim tajnama, da bismo bili jedno s Hristom…

Posle mise upriličen je kraći program i preko video-zapisa upoznali smo se s poslanjem harizme jedinstva Pokreta fokolara. Mladi su ispričali svoja svedočanstva nakon devetomesečne međunarodne škole u Centru za formaciju u Švajcarskoj. Pročitano je i nekoliko Kjarinih meditacija iz prvih vremena, posvećenih Svetom Duhu.

(kmc)

FOLLOW US ON: