Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar na Sv. Stefanovo služio svetu misu na slovenačkom

Nadbiskup Hočevar na Sv. Stefanovo služio svetu misu na slovenačkom

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je u subotu 26. decembra uveče u Crkvi sv. Ćirila i Metoda na Čukarici služio svetu misu za zajednicu Slovenaca u Beogradu. Povoda su bila dva, kao i svake godine: praznik Sv. Stefana, prvomučenika, i godišnjica – ove godine trideseta od plebiscita za samostalnu Republiku Sloveniju. Nadbiskup je zahvalio na pozivu patru Lojzu Letonji, župniku te župe, kojem je inače poverena i zajednica Slovenaca, te svima još jednom čestitao božićne praznike s porukom da ih proživimo u dubokoj povezanosti i velikom poverenju uprkos poteškoćama, kad moramo da čuvamo sebe i druge. Ali mons. Hočevar je sve pozvao da takođe brinemo jedni za druge…

„Pridružujemo se sunarodnicima i svim vernicima u slavljenju Božića, pa i istorijskom događaju kada su se stanovnici Slovenije odlučili za samostalnost. Nije to neki revolucionarni korak, nego je deo onoga što Bog stvara. Želim da svaki pojedinačni subjekat, svaka zajednica, svaki narod bude u duhu poslanja koje nam je Bog dao: da živimo, darujemo i sarađujemo s drugima.“ Nadbiskup je dodao da nijedan pojedinac ili narod ne može da funkcioniše sam, nego u zajedništvu s drugima. Moramo uzajamno da se podržavamo, i to upravo u različitostima.

„Svako od nas nije rođen samo za sebe, nego i za druge, ne samo za svoju porodicu, nego za celo čovečanstvo. Na taj način svaki subjekat, zajednica i narod moraju da se usavršavaju, rastu i napreduju.“

Svake godine se na ova dva praznika prisećamo ne samo crkvenog praznika, nego i šire, da bismo prepoznali svoju ulogu u ovom istorijskom vremenu.

Nadbiskup je naglasio šta je inače suština takvih praznika kao što je Božić. „Nije to samo neko puko sećanje na prošlost. Božić je danas, ovde. Sada se Hrist rađa za nas. Zato smo danas na sv. misi i pretvorićemo hleb u Hristovo telo i vino u Njegovu krv. Naša vera nije samo poštovanje običaja, pravljenje jaslica, pevanje… Nije to samo puki folklor. Ono što doživljavamo ovde u crkvi je mnogo više. Mi tu Tajnu živimo. To je život za Isusom Hristom. Ako tako živimo, onda imamo i moralnu odgovornost.

„Postoje i moralni zakoni bez kojih ne bismo mogli da živimo. Bez njih ne bismo istrajali do kraja. A Božić je vreme da se ponovo prisetimo tih zakona“, dodao je nadbiskup.

„Naša vremena su veoma kompleksna i od nas se traži da postanemo odgovorniji. Današnje društvo može da napreduje ako smo svi odgovorni. Možemo zaključiti da jedino vera u Boga pravi od čoveka odgovornu ličnost. Upravo verski i sakramentalni život stalno nas priziva da živimo moralnu odgovornost, a u tome možemo da istrajemo samo s Božjom pomoći“, naglasio je mons. Hočevar.

Robert Zajc

FOLLOW US ON: