Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar: Naša izvanrednost je u najobičnijim stvarima kada ih vršimo iz ljubavi

Nadbiskup Hočevar: Naša izvanrednost je u najobičnijim stvarima kada ih vršimo iz ljubavi

Vjernici u Hrtkovcima proslavili svoga nebeskoga zaštitnika

Patron župe, sv. Klement, papa i mučenik, proslavljen je 23. novembra 2020., svečanim euharistijskim slavljem u 17.00 sati. Svetu Misu je predvodio nadbiskup beogradski mons. Stanislav Hočevar, a u koncelebraciji su bili: mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, preč. Marko Loš, župnik u Petrovaradinu 3, preč. Blaž Zmaić, župnik u Irigu, vlč. Ivica Zrno, župnik u Laćarku, vlč. Ivan Rajković, župnik u Petrovaradinu 2, vlč. Nikica Bošnjaković, župnik u Šidu, vlč. Mihael Sokol, tajnik beogradskog nadbiskupa, te župnik domaćin vlč. Ivica Živković.

Na početku euharistijskoga slavlja mons. Stanislav Hočevar je izrazio veliku radost zbog mogućnosti prisustvovanja proslavi sv. Klementa, pape i mučenika, jer vraćanjem na početke kršćanstva možemo vidjeti koje su zadaće nas danas.

 

Otkrivajući sebe, otkrivamo Boga

U prigodnoj homiliji beogradski nadbiskup je ukazao na primjer sv. Klementa, kao onog koji je toliko ljubio Boga da je dao svoj život, te je posebno naglasio kako je ovaj svetac, promatrajući stvoreni svijet, otkrivao Boga Stvoritelja, koji ga savršeno vodi. To mu je omogućilo da duhovno raste i napreduje, te postane sposoban preuzeti službu koja mu je namijenjena.

Ukazujući na primjer sv. Klementa, mons. Stanislav Hočevar je poručio vjernicima: Tako smo pozvani i mi, ne samo da kao slučajno živimo u ovo vrijeme već da upravo danas otkrivamo svoje službe. Svatko je od nas upravo u ovo vrijeme upravo na ovome mjestu. Nemojte se bojati, nemojte se stidjeti, nemojte misliti da ste manje vrijedni od nekih. Ovo je vaše mjesto i svatko od vas ima danas odličnu ulogu. Naše uloge nisu takve da bi izvana izgledale izvanredne. Naša izvanrednost je u tome da najobičnije stvari svakoga dana radimo izvanrednom ljubavlju, izvanrednom radošću i izvanrednom harmonijom u svojoj obitelji, u svome kraju, na posebna način u svojoj župi. Pokušajmo danas, slaveći sv. Klementa jače otkriti sebe, svoj karakter, svoju osobnost, svoje karizme, koje je Bog svakome dao. Možda nemamo dovoljno vjere, u samoga sebe. Vjerujemo u Boga, ali on je nas pozvao u život i zato otkrivajući sebe, otkrivamo Boga.

 

Današnji čovjek je odbacio Boga

U nastavku propovijedi Nadbiskup je ukazao na problem ovoga svijeta, koji živi kao da mu Bog nije potreban

Ako je u ono vrijeme, kada je živio Klement, kršćanstvo bilo progonjeno, danas je progonjeno na puno opasniji, suptilan način. Nekada su kršćane ubijali, ali danas se svi, ukusno na prvi pogled, bore protiv toga da bismo mi vjerovali da je Bog nas pozvao u život. Današnji način života, tehnika, nauka, zapravo hoće reći da Bog nije potreban… Čovjek na neki način hoće sam odlučiti tko će se roditi, a tko neće, da li će biti muško ili žensko, kako bi čitav život mogao sebe samoga mijenjati. Taj intervent u tajnu života nam je donio ove maske na lice. Nosimo maske zato jer današnji ljudi žive u maskama, jer žele biti bogovi i nose maske boga, na svojim licima, proglašavaju se tvorcima, onima koji mogu sami odlučivati kakav bi trebao biti naš ljudski život. Budući da čovjek sam stvara čovjeka onda više nije važna moralna odgovornost. Čini se da oni koji imaju više materijalnih sredstava, velike međunarodne korporacije, mogu da gospodare nad nama. A gospodare između ostalog i zbog toga što smo mi vjernici zaboravili da je vjera najveći mogući čin čovjeka da poklekne pred Bogom i prizna ga za svoga Stvoritelja, upozorio je mons. Stanislav Hočevar.

 

Zajedništvo

Nadbiskup Stanislav Hočevar je propovijed zaključio isticanjem važnosti zajedništva, jer je to jedini način da svjedočimo Boga.

Distanciranja, izolacije i maske, su mjere koje moramo poštivati iz preventivnih razloga, ali ne smijemo dozvoliti da to bude naš stil života. Sada kada ne možemo biti blizu jedni drugima, moramo više voljeti jedni druge i više se duhovno povezivati. Posebno je pozvao na povezivanje katolika u Srbiji, jer samo jako zajedništvo može odgovoriti mnogim izazovima, rekao je mons. Stanislav Hočevar.

Na koncu euharistijskog slavlja, župnik vlč. Ivica Živković se zahvalio predsjedatelju slavlja, srijemskom biskupu i svim svećenicima koji su došli uzveličati proslavu crkvenoga goda, kao i svim vjernicima, domaćinima i gostima, koji su imali hrabrosti doći. Posebno se zahvalio svima koji su pomogli organizaciju slavlja.

Nakon domaćeg župnika, vlč. Ivice Živkovića, okupljenima se obratio mons. Đuro Gašparović. U svom obraćanju, zahvalio se predsjedatelju euharistijskoga slavlja, mons. Stanislavu Hočevaru na dolasku i predslavljenju Euharsitije na ovaj veliki i važan dan za župu u Hrtkovcima. Zatim je istaknuo kako su sve zahvale išle zaslužnim osobama, ali jedna od njih nije nikako spomenuta, a to je upravo župnik, vlč. Ivica Živković, kojega treba prepoznati kao vrijednoga svećenika, te župnika koji s radošću vrši svoju službu.

Ana Hodak/Ivica Zrno/kmc

Foto: Ivan Reves

FOLLOW US ON: