Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar: »Nosimo Isusa Krista svim ljudima!«

Nadbiskup Hočevar: »Nosimo Isusa Krista svim ljudima!«

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je 31. maja, na blagdan Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, u crkvi Krista Kralja u Beogradu služio svečano euharistijsko slavlje. Na početku mise pozdravio je sve svećenike, redovnike i redovnice te ostale vjernike, a posebnu radost pričinilo je neobično brojno prisustvo mladih i djece, među njima prvopričesnika i krizmanika. Riječ je bila prvenstveno o obiteljima u poslanju iz Neokatekumenskog puta. Nadbiskup je pozdravio i skupinu od dvadesetak članova iz slovenskog tjednika Družina, koji su tih dana hodočastili u Srbiju. Blagdan Tijelova označava na neki način potrebu za jedinstvom svih kršćana, i Istoka i Zapada, pa je i zbog toga lijepo susresti različitosti među nama. Mons. Hočevar je podsjetio da na taj dan 31. maja slavimo također blagdan Marijina pohoda Elizabeti: »Kada nakon mise krenemo u procesiji po Bogorodičinom parku, bit ćemo slični njoj«, rekao je nadbiskup, »…nosit ćemo Isusa Krista svim ljudima.«

»Ovako različiti možemo jače doživljavati tajnu Crkve«, naglasio je mons. Hočevar. Primajući Kristovo Tijelo mi stječemo zaštitu svoga tijela i bića. Nadbiskup je povjerio kako ga je, dok je čitao novine tih dana, rastužilo što su mnoge zemlje prihvatile abortus i eutanaziju. To znači da zemlje službeno pomažu svima onima koje žele prekid ili rođenje ljudskog bića i ne razmišljajući o tajni i bogatstvu svoje vjere. »Vjerujem da će ljudi sve više shvaćati da je upravo Crkva jedina koja daje dostojanstvo našem biću, štiteći ga, braneći, hraneći i otvarajući mu perspektivu. Volio bih da to sve više razumijevamo i da budemo apostoli dostojanstva našega ljudskog života«, istaknuo je nadbiskup.

»Današnje nas čitanje Izlaska podsjeća na bogatstvo naše povijesti spasenja. Ne možemo razumjeti svoju vjeru i ljudsko dostojanstvo ako se ne sjećamo bogatstva povijesti. Osobito nas sakrament Euharistije podsjeća na čitavu povijest.« Nadbiskup je dalje naglasio da je današnji blagdan povezan s prirodom i svim stvorenim te da se prema njoj moramo odnositi s poštovanjem.

Slaveći Euharistiju mi se sjećamo svega onoga što je Bog učinio za nas.

Što je zapravo Euharistija? To je upravo Gospodin Krist koji unaprijed zna da Ga čeka smrt. Na posljednjoj večeri On se unatoč tome ponaša suvereno i dostojanstveno. Krist lomi kruh da bi unaprijed predočio kakav će za Njega biti kraj, ali unatoč tome želio je pokazati da nas unaprijed također hrani, da nas ljubi. »Na sve vaše slabosti odgovaram mirom, hranom, pićem…«, naveo je nadbiskup Isusove riječi na posljednjoj večeri. I to piće je žrtva novoga saveza.

»Euharistija je nesalomiva Božja ljubav koja nas hrani i za nas živi«, naglasio je mons. Hočevar. »Ona sažima svekoliku povijest stvaranja i spasenja i daje joj budućnost. Tko pije i jede od toga, već sada na zemlji izgrađuje budućnost. Daj, Bože, da nitko od nas ne zaboravi ovaj sakramenat i da se redovito okupljamo i hranimo euharistijom«, zaključio je propovijed otac nadbiskup.

Nakon svete mise vjernici su se s nadbiskupom i svećenicima u procesiji uputili prema Bogorodičinom vrtu, gdje je uslijedila pobožnost procesije Sv Tijela i Krvi Kristove s četiri postaje.

(kmc)

FOLLOW US ON: