Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar: “Novorođeni je Onaj, po kome i za koga je sve stvoreno”

Nadbiskup Hočevar: “Novorođeni je Onaj, po kome i za koga je sve stvoreno”

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar je ove godine na božićni dan svečano euharistijsko slavlje slavio u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Beogradu, uz prijenos RTS-a u 10.30 sati.

U uvodnom pozdravu rekao je: „Evo nam ‒ braćo i sestre, dragi svi Vi gledatelji RTS-a ‒ novog dana nepobjedivog Sunca; onog Sunca koje cjelokupna religijska tradicija naziva „Suncem pravde“! Mi vjerujući sve to kušamo, ispovijedamo, svjedočimo i radosno prenosimo našem sadašnjem i budućem rodu.

Svima nama, dakle, koji danas slavimo neopisivu Tajnu utelovljenja i rođenja Božjega Sina ‒ čestitke i pozdrav; Vama, predraga braćo i sestre, koji taj veličanstveni dan očekujete: radost zajedništva i nade! Svim ljudima dobre volje: neka vlada mir u nama i oko nas. Posebno to želimo svima zaraženima od COVID-a19 i svim umirućima. Zdravstvenim djelatnicima i svim organizatorima i sudionicima procesa liječenja – priznanje i zahvala.

Pozdrav i dobrodošlica Vama okupljenima u istinskom svetištu Sv. Ante; pozdrav posebno Vama čuvarima toga svetišta – braći franjevcima; Vama, koji ste u svojoj karizmi obdareni posebnim odnosima prema jaslicama! Pozdrav svima Vama vjernicima koji, pridržavajući se svih mjera prevencije, slijedite svome srcu i ostvarujete najosobniji susret s Novorođenim u ovoj Presvetoj liturgiji i sakramentu pričesti.

Radujem se prisutnosti predstavnika Crkve i vjerskih zajednica: posebno zahvaljujem na srdačnim čestitkama mjestobljustitelju Trona srpske Patrijaršije, Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu Hrizostomu kao i članovima Sv. Sinode.

Posebno mi je drago srdačno pozdraviti i čestitati novom direktoru Uprave za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama g. dr. Vladimiru Roganoviću s pratnjom. Po Vama, uvaženi gospodine, pozdravljamo sve članove Vlade, članove Narodne skupštine kao i članove svih institucija naše zemlje na republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini. Zahvaljujem na visokoj pažnji i dobrim željama predsjedniku države, Njegovoj ekscelenciji g. Aleksandru Vučiću. Svima Vama, koji se na bilo koji način pridružujete našem slavlju, iskrena hvala i naše zajedništvo s Vama.

Ako se zbog pandemije moramo okupljati u manjem broju, onda nas naša fizička ograničenost tim jače potiče na duhovni intenzitet i autentičnost! Da, tako je i na sve prizivam nebeski mir i blagoslov. Svima želimo zdravlje i puninu života“.

 

U propovijedi je nadbiskup Hočevar posebno istaknuo kako je ovaj Božić namijenjen svim ljudima, svim narodima, svim galaksijama, totalitetu svega postojećeg.

Novorođeni je „Onaj, po kome i za koga je sve stvoreno.“ Zato ni jedan naš atom i ni jedna galaksija; ni jedan sekund našega života, kao ni milenijumi svih vremena, nisu izvan snage i moći Božje ljubavi. Sve što se kreće, pokrenula je sama Ljubav.

Sve tolike plemenite čežnje ljudi svih vremena i sa svih kontinenata; svaki glas bilo kojeg instrumenta i sve najharmoničnije simfonije svih filharmonija; sve pjesničke inspiracije i sva epska djela; svi spomenici koji krase zemaljsku kuglu i svi avioni koji krstare nebom ‒ plod su Njegove stvaralačke snage, položene u nas našim začećem i rođenjem. Budući da je, dakle, sve što postoji koncipirano kristovskom strukturom egzistencije i sve je neprestano praćeno Božjom Providnošću, zato svekoliko stvorenje i jest otvoreno uvijek novim mogućnostima, novim razvojima, novim perspektivama, novim ciljevima.

Već je prorok davnih vremena, veliki Izaija, mogao naslutiti: „Kako su ljupke po gorama noge glasonoše radosti, koji navješćuje mir, oglašuje sreću, navještenje spasenja.“ Nema, dakle, one sudbine koju nam prorekoše ‒ da je Balkan obavijen neprobavljivom poviješću. Sunce pravde je rođeno i za nas i za naš Haemus Mons; rođeno je za sve rijeke, doline i planine čitave naše regije!

Isus se rodio upravo zato da bismo i mi bili puni milosti i istine; što bismo svojim najsvakidašnjijim rečnikom mogli izreći: bili puni nutarnjeg šarma ljepote i puni dinamičnosti autentičnog života!

Eto zašto je svetkovina Božića, eto zašto je božićno bogoslužje od tolike egzistencijalne važnosti: nutarnju ljepotu, nutarnju snagu, nutarnju istinu, može nam dati samo On.

Neka tako bude za sve nas! Od srca želim i molim se za to da ova nestvorena ljepota milosti i istine prožme sve stanovnike naše zemlje, sve stanovnike svijeta“.

Cijelu propovijed možete naći na linku: http://kc.org.rs/bozic-2020-propovijed-mons-stanislava-hocevara-nedbiskupa-i-metropolita-beogradskog-u-crkvi-sv-ante-padovanskg-u-beogradu/

(kmc)

FOLLOW US ON: