Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar posetio gradonačelnika Šapca

Nadbiskup Hočevar posetio gradonačelnika Šapca

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić u ponedjeljak, 21. februara 2022. godine primio je u posetu mons. Stanislava Hočevara, beogradskog nadbiskupa i metropolita. Gradonačelnik Pajić je istakao da je u prijateljskom razgovoru sa nadbiskupom Hočevarom razmenio iskustva i očekivanja uz zajedničku konstataciju da njihova dosadašnja saradnja predstavlja dobar osnov za budućnost.

,,Pre više od pola godine započeli smo razgovore sa nadbiskupom Hočevarom oko rekonstrukcije rimokatoličke crkve sv. Ane. Grad Šabac je spreman da izdvoji sredstva iz budžeta i pomogne u obnovi ovog verskog objekta. Trudimo se da brinemo o svima, i u tom zajedništvu treba da se radujemo, pružajući ruku jedni drugima. Grad Šabac poštuje različitosti i to vidi kao svoju šansu u vremenima koja su pred nama. Zbog toga nam je uvek čast i zadovoljstvo kada imamo priliku da ugostimo nadbiskupa Hočevara”, kazao je gradonačelnik Pajić.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je izuzetno srećan što je danas gost kod gradonačelnika Pajića i što Grad Šabac želi da pomogne u obnovi rimokatoličke crkve i parohijskog doma. ,,Naša crkva možda najsvestranije sarađuje sa čitavim društvom upravo u Šapcu jer je Šabac nastao kao jedan spomenik zajedništva na početku Kraljevine Jugoslavije. Tu smo uvek prisutni i sarađujemo pre svega sa humanitarnom organizacijom Karitas. Vremena su bila takva da do sada nije bilo moguće obnoviti našu crkvu i parohijski dom. Sada je nastupilo vreme da nešto učinimo. Zahvaljujem gradonačelniku Pajiću i Gradu Šapcu za razumevanje da obnovimo našu crkvu i da sačuvamo važan spomenik kulture. Drago mi je da Grad Šabac oseća da treba to da uradimo zajedno i ubeđen sam da će naša saradnja biti još jača”, rekao je nadbiskup Hočevar.

Rimokatolička crkvа Svete Ane u Šapcu podignuta je 1928. godine, u vreme kralja Aleksandra, kao prva rimokatolička crkva u Srbiji izvan Beograda, nakon Prvog svetskog rata. Na molbu beogradskog nadbiskupa Rafaela Rodića, šabačka opština je 1927. godine ustupila plac za izgradnju crkve u blizini Železničke stanice, a u junu 1928. godine počelo je kopanje temelja crkvene zgrade. Svečani blagoslov i polaganje kamena temeljca obavljeno je 29. jula 1928. godine, uz prisustvo sveštenstva i zastupnika gradskih vlasti, a svečanо osveštanje bilo je nakon svega nekoliko meseci, u oktobru iste godine, kada su završeni crkva i parohijski dom na Bairu. Tada je osnovana i župa sv. Ane koja obuhvata Šabac i područje ispod Beograda, sve do granice sa Bosnom i Hercegovinom.

sabac.rs/kmc/ms

FOLLOW US ON: