Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar posetio stanovnike Marijapolija

Nadbiskup Hočevar posetio stanovnike Marijapolija

Molimo na ovoj misi da svako naše srce urodi stostrukim plodom

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je u petak 13. jula u Deliblatskoj peščari posetio učesnike Marijapolija koji organizuje Pokret fokolara. Marijapoli – što u prevodu znači Marijin grad – jeste kamp tipičan za Pokret fokolara. Odrasli, mladi i deca, osobe različitog porekla, sastaju se na nekoliko dana da bi zajedno proživeli iskustvo bratstva u svetlu univerzalnih vrednosti Jevanđelja. Marijapoliji se održavaju svake godine u mnogobrojnim zemljama sveta i kao osnovnu vodilju imaju »zlatno pravilo« koje poziva da drugima činimo ono što bismo želeli sebi samima. Ti dani pružaju priliku da se iskusi kako bi izgledao svakodnevni život kad bi se u osnovu svakog odnosa stavili slušanje, besplatnost, darovanje…

Nadbiskup je došao u pratnji bogoslova Adrijana Nikačevića. Svetu misu je služio uz koncelebraciju oca Roberta Paštika iz Pančeva i mons. Lacija Džuriša iz Zrenjanina u sali sportsko rekreativnog objekta Čardak u Deliblatu. Mons. Hočevar je učesnicima preneo kako je bio pod utiskom predela dok je putovao prema Čardaku: lepo obrađena polja, priroda zazelenela nakon kiša… Sve to ga je podsetilo na Bogorodicu i na promišljanja crkvenih otaca kad su govorili da je Bogorodica »najplemenitija zemlja«. Naglasio je da su naša srca poput polja. »Kakvo je srce svakoga od vas?«, upitao je i nastavio: »U njoj, u Marijinom srcu, Božja reč je kao seme urodila uvek stostrukim plodom, najboljim rezultatom. A to zato jer ona je bila potpuno čista zemlja, rastresita, na kojoj sve može da raste. Naše srce ponekad je možda tvrdo kao kamen. I tako Reč Božja ne može da donese stostruki plod. Ovaj Marijapoli je upravo zato da bi svako od vas imao srce kao Bogorodica. Jer ako se to ne dogodi u našem srcu, ne možemo da budemo srećni. Molimo na ovoj misi da svako naše srce urodi stostrukim plodom«, rekao je između ostalog nadbiskup.

»Bogorodica je takođe majka. Ona je na Nebu okrunjena najvećom srećom. Ona ne gleda na vlastitu sreću, nego ‒ kako kaže Koncil – ima svoje oči, svoje uši, svoje srce, svoje ruke okrenute ka nama i gleda nas na putu. Želi svakome od nas da pomogne. Ona ne može da bude srećna dok svako od nas nije srećan. U tom smislu ona je naša majka«.

»U prvom čitanju čuli smo da je Bogorodica novi Jerusalim. Crkva na zemlji takođe se zove Jerusalim. Mater urbanissima, zvali su je crkveni oci, jer ona sve želida privuče k sebi, u svoje srce, u svoj grad.

Marija nas sada ovde gleda i želi da se ujedinimo u taj Jerusalim, u jednu porodicu. Zato je ona majka nas, kao zajednice. Kad se budete vratili u svoje župe, gledajte da one budu kao velika porodica, da se svi dobro osećaju. Ne možete biti srećni ako svi ne dolaze u župnu zajednicu. Stoga vi mladi treba da postanete apostoli i da se tako približite svima, da biste svima pokazali put do Bogorodice…

Danas se na poseban način molim za vas, da ovde, u ovoj zajednici, stvarno otkrijemo ko je Bogorodica. Nemojmo se oglušiti na Marijinu ljubav«, zaključio je propoved nadbiskup Hočevar.

Po završetku mise, u porodičnoj atmosferi, nadbiskup se obratio mladim pevačima koji su uveličali slavljenje mise i započeo spontan razgovor. Na njegovu molbu mladi hor je otpevao još jednu pesmu, a jedna devojka je mons. Hočevaru poklonila majicu s oznakom »Genfest 2018: Iznad svih granica«, amblemom međunarodnog festivala mladih fokolara koji se tih dana održavao u Manili na Filipinima.

(kmc)

FOLLOW US ON: