Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar predvodio Dan posebne molitve za jedinstvo kršćana u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Beogradu

Nadbiskup Hočevar predvodio Dan posebne molitve za jedinstvo kršćana u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Beogradu

U srijedu, 5. oktobra 2022. godine, u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Beogradu održano je svečano euharistijsko slavlje povodom Dana posebne molitve za jedinstvo kršćana koje je predvodio beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika p. Lojza Letonje i svećenika Beogradskog dekanata.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi naglasio kako je Krist glava Crkve, a vjernici su „udovi Kristovog mističnoga tijela“. Istaknuvši kako je zbog toga važno da se vjernici okupljaju na molitvu, nadbiskup je istaknuo da su svi pozvani da pozivaju i dovode u zajednicu one koji su daleko od Crkve – mističnog tijela Kristova. Nastavljajući tumačiti zajedništvo, nadbiskup je istakao kako treba moliti i za jedinstvo svih kršćana, „a vaša zajednica je posvećene sv. Ćirilu i Metodu i zato ona mora biti animator u doprinosu za jedinstvo svih kršćana“. Osvrćući se na riječi iz drugog čitanje sv. Pavla: „Jao meni ako evanđelja ne navješćujem“ nadbiskup je istakao da je ta zadaća naviještanja povjerena svim krštenima, a sve naše misli, riječi i djela trebaju biti usmjereni prema navještaju Krista Gospodina. „Svaki pojedinac je pozvan navješćivati evanđelje svim ljudima“, rekao je nadbiskup Hočevar. Nadbiskup je naglasio kako nema zajedništva među ljudima zbog krive percepcije slobode, osobna sloboda i individualizam su prenaglašeni, a zaboravlja se istina, istina koja je srce čovječanstva, a to je Kristova istina. Na kraju propovijedi nadbiskup je pojasnio vjernicima zašto je važno okupljati se 5. datuma u mjesecu kada se slave i sv. Ćiril i Metod, koji su svojim životom i radom uspjeli spojiti lokalnu i univerzalnu crkvu, nauk i vjeru, kulturu i evanđelje te su prava slika Kristove Crkve.

Da podsjetimo, od mjeseca septembra ove 2022. godine svakog 5. u mjesecu u crkvi sv. Ćirila i Metoda će se proslavljati »Dan molitve za jedinstvo svih kršćana«. Ova crkva je obdarena posebnim znakovima: nad ulazom u crkvu nalazi se portret svete braće Ćirila i Metoda, koji su svojim životom pokazali jedinstvo Istoka i Zapada, jedinstvo univerzalne i lokalne Crkve, jedinstvo Evanđelja i kulture, a uz njih stoji natpis »da svi budu jedno«, dok nad samim glavnim oltarom u crkvi dominira duboki reljef svete braće, pred kojom je bl. Anton Martin Slomšek, utemeljitelj Bratovštine sv. Ćirila i Metoda, godine 1851. održao programsku i proročku riječ, i to upravo na dan dolaska braće lazarista iz Francuske na naše prostore, na područje tadašnje Austrougarske Monarhije.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: