Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar primio u Ordinarijatu novog ambasadora Slovenije

Nadbiskup Hočevar primio u Ordinarijatu novog ambasadora Slovenije

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je u četvrtak 28. februara primio u Ordinarijatu Nadbiskupije novog ambasadora republike Slovenije u Beogradu Nj. E. Istoka Jarca (Iztok Jarc).

Osim upoznavanja dvojice sagovornika, razgovoralo se o istoriji i aktivnostima Nadbiskupije. Nadbiskup je posebno naglasio da je jedan od prioriteta Nadbiskupije zalaganje za dijalog na svim nivoima: sa crkvenim i civilnim institucijama grada Beograda, pa i šire.

Jarc je rođen u Novom Mestu, ali je većinu mladosti proveo u obližnjem selu Prečna u Donjoj Kranjskoj, gde su mu roditelji radili kao seljaci. Gimnaziju je pohađao u Novom Mestu, upisao na Univerzitet u Ljubljani 1982. godine. Studirao je na Fakultetu društvenih nauka, diplomirao međunarodne odnose 1987. godine. 1989. godine Jarc se zaposlio u Sekretarijatu za međunarodnu saradnju Socijalističke Republike Slovenije. Godine 1993. Jarc se ubrzo preselio u Brisel i zaposlio kao savjetnik Evropske komisije, u Generalnoj direkciji za politiku o malim i srednjim preduzećima. Krajem iste godine zaposlio se kao stručnjak za slovenačko Ministarstvo za ekonomske odnose i razvoj.

Godine 1996. Jarc je postao glavni savetnik za ekonomska pitanja u Misiji Slovenije u Evropskoj uniji u Briselu, gde je ostao do 2000. godine, kada je postao predsednik Sektora za evropske integracije i ekonomske odnose u slovenačkom ministarstvu spoljnih poslova. Iste godine, od strane slovenačke vlade na čelu sa Andrejem Bajukom, imenovan je za člana pregovaračke grupe za ulazak Slovenije u Evropsku uniju. Godine 2001. imenovan je generalnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede, koji je ostao do 2004. godine, kada je postao slovenski ambasador u Izraelu.

Godine 2007., nakon ostavke ministarke poljoprivrede Marije Lukačič, Jarc je imenovan za novog ministra poljoprivrede Slovenije u kabinetu desnog centra na čelu sa Janezom Janšom. Na parlamentarnim izborima 2008, on se kandidovao na listi bilo koje političke stranke i umesto toga odlučio da se vrati u diplomatiju. Nakon pobede koalicije levog centra koju je predvodio Borut Pahor, Jarc je zamenio Milana Pogačnika kao ministar poljoprivrede.

U decembru 2008. godine, nakon višemesečne odgode, predsednik Danilo Turk imenovao ga je za ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu.

(kmc)

FOLLOW US ON: