Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar priredio Božićno-novogodišnji prijem

Nadbiskup Hočevar priredio Božićno-novogodišnji prijem

Povodom božićnih i novogodišnjih praznika beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je u četvrtak 20. decembra, u prostorijama Nadbiskupije u Beogradu priredio prijem za preosveštenstvo, ekselencije ambasadore, predstavnike različitih institucija, organizacije, zajednice i različita udruženja. Ekumenski moški zbor je odpevao nekoliko božićnih pesama.

U uvodnim rečima i pozdravu, nadbiskup Hočevar se ovako obratio gostima: “Ovaj naš skup, ovaj naš susret – rado nazivamo prijemom. Što znači da neko mene, moju ličnost, moju zajednicu, moj narod, moju državu – prihvata, priznaje i prima; nad mojim postojanjem neko se raduje i veruje u moju misiju.

Upravo tako, braćo i sestre, dragi svi vi prijatelji Kuće susreta; eccellenza reverendissimaNunzio Apostolico, vaša preosveštenstva, ekselencije ambasadori, poštovane dame i uvažena gospodo, dragi svi vi predstavnici različitih institucija, organizacija, zajednica i udruženja!

Ova kuća, ovaj dom, ova institucija – Beogradska nadbiskupija – sve vas s velikim poštovanjem pozdravlja i s još većom radošću kliče: Dobro došli!

Završavamo „Godinu zajedništva“ – godinu molitve, proučavanja, poruka mira i rada. Mi verujemo da je svaki susret u miru, kao i svi mnogostruki susreti u kreativnom miru – da su svi oni mogući! Zato mir ove Božićne tajne želimo da razmenimo sa svima vama, naši uvaženi prijatelji! Spokojno možemo da vam obećamo da ćemo sve svoje misli, poruke, molitve i celokupnu delatnost posvetiti pitanju mira. Vama je takođe poznato da prvi januar svake godine, koji je inače velika svetkovina Presvete Bogorodice, obeležavamo kao „Dan mira“. Sveti otac papa Franja uputio je, naime, svim osobama odgovornim za stanje u svetu poruku da je dobra politika ona koja je u službi mira. Toj njegovoj poruci se – sada već tradicionalno – pridružujemo i mi, jer na taj dan u Crkvi Krista Kralja zazivamo Svevišnjeg, da svima nama podeli mir, razumevanje i saradnju među narodima. Pozivamo i vas na to slavlje. A večeras vam želimo upravo to, da 2019. godina bude „godina mira, razumevanja, pravde i saradnje“. Srpskoj pravoslavnoj Crkvi želimo bogato i inspirativno slavlje 800-godišnjice autokefalnosti. Svima izričemo najdublju zahvalnost za sve vidove saradnje, pomoći, savetovanja i solidarnosti…

Znamo i verujemo da autentičnim slavljem Božićne Tajne možemo da izreknemo, izrazimo, učinimo i učvrstimo sve ono što ne možemo da iskažemo svojim rečima.

Neka nam, dakle, bude srećan i blagosloven Božić! Svima kličemo:

            Mir Božji – Hristos se rodi – Vaistinu se rodi!

Neka Njegova moć bude u svima nama, a posebno sada – tokom ovog susreta – da budemo u stanjuda otkrijemo kakav zapravo prijem nama priređuje samo božićno Nebo! Dobro došli svome Domu!

(kmc)

FOLLOW US ON: