Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar se u Mozgovu, pored Aleksinca sastao sa rukovodstvom opštine i ministrom Krkobabićem

Nadbiskup Hočevar se u Mozgovu, pored Aleksinca sastao sa rukovodstvom opštine i ministrom Krkobabićem

U Srbiji imamo gotovo 200.000 praznih kuća, što je užasavajući podatak prevashodno sa bezbednosnog, ali i populacionog i ekonomskog stanovništva, rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić koji je u utorak 8. juna 2021. posetio, zajedno sa beogradskim nadbiskupom i predsednikom humanitarne organizacije Karitas mons. Stanislavom Hočevarom, selo Mozgovo u opštini Aleksinac.

“Hoćemo da te kuće ponovo naselimo. Mi ćemo kao država obezbediti sredstva mladom poljoprivredniku koji živi ovde ili hoće da dođe iz drugih delova Srbije da otkupi praznu kuću koja ima vlasnika i koji želi da proda tu kuću. Sve u saradnji sa lokalnim samoupravama. Hoćemo da vidimo gde se te kuće nalaze, da li su im pravno-imovinski odnosi čisti, a lokalne samouprave će uraditi valjanu procenu vrednosti tih kuća”, kazao je Krkobabić i dodao da je to “epohalan poduhvat”. Istakao je da kada bi bilo 200.000 porodica koje će te kuće naseliti onda bi pitanje da li sela Srbije opstaju ili ne opstaju, bilo izlišno.

U Domu kulture u Mozgovu ministra i nadbiskupa dočekali su stanovnici nekoliko okolnih sela folklornom tačkom. On je sa meštanima i rukovodstvom opštine razgovarao o programima koje Ministarstvo realizuje i planira u prvoj godini svog postojanja, a koji za cilj imaju upravo ostanak stanovništva u selima ili povratak ljudi iz velikih gradskih centara u seoske sredine, kao što su podrška zadrugarstvu, otkup praznih kuća, adaptacija seoskih Domova kulture… “Zalažemo se za partnerstvo urbanog i ruralnog. Ali partnerstvo zasnovano na zakonu. Hoćemo da lokalne samouprave planiraju, dogovaraju se i odlučuju samostalno. Zalažemo se za novu teritorijalnu organizaciju Srbije za samostalnost u raspoređivanju sredstava na lokalu i tačno utvrđen iznos novca koji ide sa republičkog nivoa. U tome će nam pomoći iskustva Evrope, a kada sve to uredimo možemo da pričamo sa mladim čovekom na selu, tačnije pre svega mladom ženom, da li želi da ostane u svom selu”, kazao je Krkobabić. Najavio je da će u saradnji sa Akademijskim odborom za selo razmotriti mogućnost o davanju konkretne inicijative za ponovno otvaranje rudnika za eksploataciju industrijskog mrkog uglja koja je bila osnov privređivanja stanovnika ovog kraja. “Ali istovremeno nećemo zanemariti ni poljoprivredu, ni turizam, ni zanatstvo”, poručio je ministar. Govoreći dalje o poljoprivrednim proizvođačima i potrebi da se oni sa svojim usitnjenim posedima udruže u zadruge ministar je najavio i program edukacije koji će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u saradnji sa Nacionalnim timom za preporod sela Srbije i koji će na praktičan način dati prave informacije poljoprivrednicima o svemu onome što je potrebno za uspešno bavljenje bilo kojom granom poljoprivrede na savremen način. “Danas je ključ u znanju. Bez savremenih tehnoloških iskoraka, pogotovo u poljoprivredi, ne možemo da napredujemo”, rekao je ministar. Iz programa namenjenog zadrugama koji je sprovodio Kabinet ministra Milana Krkobabića Nišavskom okrugu u protekle četiri godine upućeno je 178,7 miliona dinara kao direktna bespovratna pomoć za rad 20 zadruga različitih delatnosti.

Predsednik Karitasa, nadbiskup Hočevar govorio je o programima pomoći stanovništvu aleksinačke opštine koje je ova humanitarna organizacija uspešno realizovala u prethodnih godina. “Vera nas uči da jedino povezani možemo živeti i u gradu i u selu, a samo zdravo selo omogućuje život i u gradovima”, rekao je Hočevar.

Ministar i nadbiskup su se pre posete selu Mozgovu, zajedno sa svojim saradnicima, sastali sa rukovodstvom opštine Aleksinac. Razmatrani su potencijali razvoja sela aleksinačke opštine u korišćenju programa za poboljšanje uslova života i rada na selu, koje sprovodi Ministrarstvo za brigu o selu, kao i humanitarne aktivnosti koje bi bile nastavak pomoći delu stanovništva ugroženom siromaštvom. Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević izjavio je da opština ima veliki izazov da obezbedi sve što je potrebno stanovnicima 72 sela ove opštine. On je rekao da je ceo kraj oko Aleksinca počivao na rudniku, ali da je sada, osim njegovog stavljanja ponovo u funkciju, neophodno raditi na svim ostalim vidovima privređivanja stanovništva, naročito na konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača, jer ovaj kraj je poznat po svojoj plodnosti za različite kulture.

Izvor: rss 08.06.2021. Beta.rs, Foto: Print screen/kmc

FOLLOW US ON: