Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar služio sv. misu u samostanu sestara Karemelićanki u Sloveniji

Nadbiskup Hočevar služio sv. misu u samostanu sestara Karemelićanki u Sloveniji

U Sori kod Kranja u Sloveniji nalazi se samostan Karmeličanki. Sestre Karmelićanke nekoliko puta godišnje otvore klauzurnu pregradu i u samostansku kapelu pozovu župljane iz Sore i druge vjernike koji časte svece Karmela. Jedna od mogućnosti za susret je već nekoliko godina 1. oktobar,  spomendan sv. Terezije od Djeteta Isusa. Na ovaj blagdan karmelićanske svetice, sestre za svakoga tko dolazi na misu, pripreme ružu, a blagoslivlja i dijeli ih biskup ili svećenik koji predvodi Euharistijsko slavlje.

Na ovogodišnji blagdan, u nedjelju, 1. oktobra, u popodnevnim satima, u koncelebraciji svećenika iz Sore Jožeta Ćuka i redovničkog svećenika Janeza Juhanta, sv. misu je predvodio i blagoslovio ruže beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. “Nakon smrti, sv. Terezija radi upravo ono što je obećavala: s neba nas posipa cvijećem, ružama Božje ljubavi. Posipa nas na različite načine: s brojnim izlječenjima, uslišanjima, oduševljavajućim srcima koja u njoj pronađu nadahnuće za dobra djela,” rekao je nadbiskup Hočevar i pozvao okupljene, neka nastave moliti svetu malu Tereziju, ”trebamo se osloboditi naše sebičnosti, naših pogleda na svijet, na Crkvu. Da bi po njenom zagovoru primili onaj pogled kojeg ima Krist, da bismo i mi ljubili Krista i Crkvu s onom ljubavlju kakvom je ljubila sveta Terezija.

Nadbiskup Hočevar istaknuo je da sestre Karmelićanke imaju samostan u Srbiji, u Somboru, a više kršćana slijede karmelićansku karizmu u molitvenim grupama, koje se zovu po brdu Karmel. „Mi smo povezani u molitvi”, rekao je nadbiskup i povjerio da se sam više puta obrati sestrama iz Sore za molitvu: „Na poseban način vas molim da molite u ovo vrijeme, kad imamo u Beogradskoj nadbiskupiji Sinodu, kojoj treba posebna kiša, duhovna kiša kao nekad na brdu Karmel, kišu Duha Svetoga.”

Nakon mise nadbiskup Hočevar blagoslovio je ruže i podijelio ih među vjernicima na misi.

 

(kmc)

FOLLOW US ON: