Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar služio sv. misu za mir na Korejskom poluostrvu i pomirenje među narodima

Nadbiskup Hočevar služio sv. misu za mir na Korejskom poluostrvu i pomirenje među narodima

„Koreja, Seul i Beograd su danas zajedno. Božja Reč nas uvek iznova iznenađuje i verujemo da Bog može ujediniti sve. Verujemo da može ujediniti sve one narode koji su još podeljeni. Ovu svetu misu slavimo upravo za pomirenje naroda i jedinstvo hrišćana“, tim rečima je juče ujutru 13. jula, u crkvi Krista Kralja u Beogradu, započeo euharistijsko slavlje beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar. Trodnevni boravak u Beogradu prof. oca Daniela Gyu Ha Choi sa petoro bogoslova iz Južne Koreje bio je povod da se slavi sv. misa za pomirenje dveju Koreja. Pored oca nadbiskupa koji je predsedavao, euharistijskom slavlju koncelebrirali su otac Daniel iz Koreje, župnik i kancelar don Aleksandar Kovačević, kapelan don Antun Kragol i don Željko Kovačević sa Korčule, koji ovih dana takođe boravi u Beogradu.

Nadbiskup je u uvodnim rečima najpre pozdravio zamenika ambasadora Južne Koreje u Srbiji, g. Kinčung Parka, koji je učestvovao na misnom slavlju, a zatim i oca Daniela i bogoslove iz Južne Koreje.

„Riječ Gospodnja nam je kazala sve. Josip je oprostio svojoj braći i omogućio im je život“,  rekao je nadbiskup Hočevar u prigodnoj homiliji, osvrnuvši se na čitanja dana. Istakao je kako nas Isus poziva na veoma urgentno navešćivanje Carstva Božjeg. „Braći bogoslovima želim reći jednu kratku misao“ rekao je Hočevar i nastavio,“ Kardinal seulski nadbiskup Andrija veliko je delo učinio za vas bogoslove. Za nas svećenike je vrlo opasno ako nemamo prave spoznaje. Nije dovoljno proučavati samo Sveto pismo i teologiju. S pravom nazivamo istoriju Crkve Peto jevanđelje. I važno je za vas da upoznate celu istoriju Katoličke crkve. Važno je da nam je uvek na prvom mestu Bog i Jevanđelje“, još je istakao nadbiskup i završio: „Samo na takav način moćićemo ispravljati istoriju svoje zemlje. Vaš kardinal je želeo da biste se sa vašom posetom Balkanskim zemljama bolje upoznali sa posledicama komunizma. Ali to zbog toga da biste mogli da propovedate celovito Jevanđelje. Vaš otac nadbiskup želi da biste postali dobre duhovne vođe. Za to se sada molimo na ovoj sv. misi“.

Na kraju svete mise svojim rečima obratio se zamenik ambasadora Južne Koreje g. Park, pozvavši nas da se molimo za našu braću u Severnoj i Južnoj Koreji, da nestane mržnja i da bismo znali opraštati. Pozvao nas je da molimo i za što brže ujedinjenje dveju Koreja.

Reči zahvale uputio je takođe otac Daniel te se pre svega zahvalio ocu Nadbiskupu za veliko gostoprimstvo i g. Ivanu Banoviću za organizaciju, pratnju i prevod, te svima koji su na bilo koji način učestvovali kako bi ova dva dana boravka u Beogradu protekla što bolje. Otac Danijel je, obraćajući se ocu nadbiskupu, istakao kako su konstatovali da ovde žive hrabri ljudi koji se trude da žive svoju veru. Rekao je da ljudski gledano situacija nije jednostavna. „Kada sam vas upoznao odmah sam prepoznao vaš trud i zalaganje“ istakao je. „Shvatio sam da naše crkve imaju isti zadatak, a to je da se zajedno molimo za sveopšti mir i jedinstvo. Nastavićemo da se uz Božju pomoć molimo i zalažemo za mir između dve Koreje. Saosećamo sa svima vama i želimo da molimo za Crkvu u Srbiji i za Beogradsku nadbiskupiju“, zaključio je otac Danijel.

Na kraju je beogradski nadbiskup istakao kako smo na svetoj euharistiji sklopili novo jedinstvo i da odlazak braće iz Koreje neće prekinuti jedinstvo koje smo izgradili. „Molićemo se da Koreja postane jedna, a vi prenesite naše pozdrave i molitve svima u Koreji“, zaključio je nadbiskup.

(kmc)

FOLLOW US ON: