Homelokalne vestiNadbiskup Hočevar: Stvoreni smo različiti, ali se iz toga rađa dijalog

Nadbiskup Hočevar: Stvoreni smo različiti, ali se iz toga rađa dijalog

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar naglasio je danas, tokom božićne mise u crkvi Krista Kralja u Beogradu, da je Bog svakog pojedinca stvorio kao originalnog, ali da ta različitost nije uperena protiv drugog, već, naprotiv, da smo “rođeni jedni za druge”.

“Suština ovog praznika je međusobna solidarnost”, rekao je Hočevar, navodeći da samo Bog može da tu različitost okupi.

On je naglasio da svako treba da sačuva svoju originalnost, ali da različitosti postaju “jedno srce i jedna duša”.

“Bog nas je stvorio originalne, izvorne, kao zvezde na nebu, ali svako od nas treba da upita da li je sačuvao taj svoj sjaj”, rekao je nadbiskup Hočevar.

Prema njegovim rečima, to nije jedinstvo samo u emocijama “ili, ne daj Bože, da svi isto misle i rade”, već ona vodi komplementarnosti.

Hočevar je rekao da oni koji su preuzeli odgovornost za društvenu zajednicu treba da omoguće da se pronađe ta komplementarnost.

“Ako već postoji različitost među nama, postoji i dijalog”, naglasio je Hočevar, ukazujući na neophodnost kontinuiranog dijaloga.

Hočevar je naveo da Božić rađa “prijateljstvo, jedinstvo i želju da što bolje upoznamo druge”.

Hočevar je ispričao da su ga, dolazeći jutros u jedan televizijski studio, celim putem pozdravljali svi građani, mada nisu katolici, želeći mu lep praznik.

“I to govori da Božić deluje, kako nas Božić ujedinjuje”, rekao je nadbiskup Hočevar.

On je čestitao pravoslavnoj “braći i sestrama” koji slave Božić kasnije sa: Hristos se rodi!

 

Iz Božićne poslanice

On je u Božićnoj poslanici kazao da suština Božića nije “u susretanju oko bogate trpeze već novo i iskreno zajedništvo sa zaboravljenima, nepodobnima ili suvišnima”.

“Hoćemo li i ove godine svom snagom slaviti dan Hristovog rođenja čak i ako je među nama sve manje rađanja a toliko mladih života se seli odavde, gde se nekad toliko snažno borilo za život, branio životni prostor, čuvala sloboda. Ima li smisla, pitamo se dalje, očekivati mir od Njega, koji je proglašen ‘Knezom mira’, a pravi mir – barem se tako čini, sve je udaljeniji od nas”, upitao je Hočevar.

Hočevar je tradicionalno uputio Božićnu čestitku patrijarhu SPC Irineju u kojoj je izrazio radost što će 2019. godine biti obeleženo 800 godina od uspostavljanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

“Svi mi – srećni smo što vas je Bog tokom istorije toliko obogaćivao, svim članovima Vaše crkve želimo da budete nadahnuće i moć stanovnicima naše zemlje i čitavog regiona”, naveo je Hočevar.

Božićno slavlje traje nekoliko dana, kod rimokatolika, sve do praznika Sveta tri kralja, 6. januara.

Izvor: Tv N1 i Beta

 

FOLLOW US ON: