HomevestiNadbiskup Jurkovič apelirao za mir i socijalnu pravdu u Mjanmaru

Nadbiskup Jurkovič apelirao za mir i socijalnu pravdu u Mjanmaru

Prosvjedi stanovništva u više gradova Mjanmara  (ANSA)

Situacija u Mjanmaru i dalje je teška. Prema nekim izvorima, nakon vojnog udara 1. februara najmanje je 326 osoba uhićeno, a više od 300 ih je još uvijek u pritvoru. Situacija u toj zemlji bila je u središtu rasprave izvanrednog zasjedanja Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava održanoga 11. februara. Upravo je 1. februara uklonjena vlada Nacionalne lige za demokraciju predvođena dobitnicom Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, koja je zatvorena.

Nakon toga su uslijedili brojni prosvjedi stanovništva koje je izišlo na ulice u više gradova zemlje, izazivajući zabrane policije koja se koristila vodenim topovima i suzavcima kako bi rastjerala mnoštvo. Zamjenica visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Nada Al-Nashif te posebni izvjestitelj Tom Andrews, istaknuli su potrebu za izricanjem posebnih sankcija protiv vojnih vođa, uz preporuku da ne pogode ranjivo stanovništvo koje je već iskušano pandemijom.

Još od svog apostolskog pohoda 2017. godine papa Franjo s mnogo ljubavi nosi Mjanmar u svojem srcu, a Sveta Stolica s velikom pažnjom i dubokom zabrinutošću prati razvoj situacije u toj zemlji – tim je riječima nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda u Ženevi, započeo svoj govor na 29. zasjedanju Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava posvećenom tom azijskom narodu koji proživljava osjetljiv trenutak. U tom smislu, Sveta Stolica želi još jednom zajamčiti svoju duhovnu blizinu, molitvu i solidarnost s narodom Mjanmara – ponovio je stalni promatrač Svete Stolice.

Istovremeno, nadbiskup je izrazio nadu da će odgovorni u zemlji, u iskrenoj raspoloživosti sebe i svoje djelovanje staviti u službu općeg dobra, temeljnih ljudskih i građanskih prava kako bi promicali društvenu pravdu, državnu stabilnost te skladan, demokratski i miran suživot. Potaknuvši tako uključene strane da ostave po strani sve što stoji na putu potrebnog dijaloga i međusobnog poštovanja ljudskog dostojanstva, Sveta Stolica je izrazila nadu u mirno i brzo rješavanje napetosti koje su u tijeku, te pouzdanje u činjenicu da daljnji dijalog može dovesti do toliko željenog mira.

Riječi nadbiskupa Jurkoviča podsjećaju na one koje je papa Franjo izgovorio u podnevnom nagovoru 7. februara, na kraju kojih je zajamčio duhovnu bliskost, molitvu i solidarnost s narodom Mjanmara, tražeći od vođa te zemlje da se u iskrenoj raspoloživosti stave u službu općega dobra, promičući društvenu pravdu i državnu stabilnost za skladan demokratski suživot. Osim toga, primivši u audijenciju, 8. februara, Diplomatski zbor ovjerovljen pri Svetoj Stolici, Papa je izrazio nadu u brzo puštanje na slobodu političkih vođa zatvorenih u Mjanmaru, kao znak ohrabrenja za iskren dijalog u svrhu dobrobiti zemlje.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: