Homelokalne vestiNadbiskup Német o kontinentalnoj sinodskoj skupštini u Pragu (VIDEO)

Nadbiskup Német o kontinentalnoj sinodskoj skupštini u Pragu (VIDEO)

Predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda beogradski nadbiskup i zrenjaninski apostolski upravitelj Ladislav Német se za Katoličku tiskovnu agenciju osvrnuo na prvi i drugi dio europske Kontinentalne sinodske skupštine koja se održala od 5. do 11. februara 2023. u Pragu.

Nakon što je 9. februara završen prvi dio europske Kontinentalne sinodske skupštine u Pragu, uz sudjelovanje predstavnika iz svih 39 europskih biskupskih konferencija iz 45 zemalja, 10. i 11. februara na istom mjestu, u hotelu Pyramida u glavnom češkom gradu, održan je drugi dio pod predsjedanjem predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) nadbiskupa Vilniusa mons. Gintarasa Grušasa. Na zasjedanju sudjeluju predsjednici ili njihovi predstavnici iz svih europskih biskupskih konferencija kao i generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech. Od početka zasjedanja, 5. februara, među sudionicima je i mons. Német, dopredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koje je organizator Kontinentalne sinodske skupštine.

Na zamolbu mons. Ive Tomaševića da dadne svoj kratki osvrt na prvu i drugu fazu europske sinodske skupštine koja se održala od 5. do 11. februara 2023. u Pragu, mons. Német je kazao da je dio kontinetalne faze sinode u Pragu za njega nešto posebno i povijesno.

„Imali smo četiri dana tijekom kojih smo mi biskupi zajedno s predstavnicima svih europskih biskupskih konferencija razgovarali o dokumentu koji nam je predstavilo Tajništvo Biskupske sinode, a naziva se frascati dokument. Bilo je interesantno biti s oko 200 ljudi u jednoj dvorani gdje je svatko mogao reći slobodno ono što ga boli ili što ga raduje. Vidjeli smo ogromno bogatstvo naše Katoličke Crkve, a isto tako i raznolikost, ponekad i napetosti. Ali, bilo je jako dobro da smo svi ostali za stolom te sudjelovali u molitvi i na slavlju Svete mise. I svi smo zajednički tražili neke odgovore. Od petka, 10. veljače započeli smo s drugim dijelom ovog sastanka u Pragu na kojem sudjeluju samo predsjednici i delegati europskih biskupskih konferencija i razgovaraju o istim temama, ali sada više iz kuta odgovornosti nas kao biskupa za razvoj sinodalne misli i svih onih tema koje nam je papa Franjo dao kao zadaću. To ćemo poslati u Rim. Tajništvo Biskupske sinode će pripremiti konačni dokument za rad koji ćemo dobiti krajem mjeseca juna 2023. godine. Delegati, koji će sudjelovati na Biskupskoj sinodi u oktobru 2023. i 2024. godine, spremat će se na temelju tog dokumenta.“

IKA/KTA

FOLLOW US ON: